Убийство, фатално заболяване или естествена смърт? Един ден президентът на Русия Владимир Путин вече няма да е на власт. Но кой ще го наследи? Този въпрос задава в обзорен материал днес RND.

Един ден Путин ще умре. Само че кога и как, все още никой не знае. Убийство? Малко е вероятно, Путин е твърде добре защитен от едно покушение. Фатално заболяване? Това не е изключено, но според експерти спекулациите, които се появяват особено в последно време, са по-скоро част от информационна война. Сваляне на власт? Съмнително, защото само най-близките съюзници на Путин в разузнаването и военните служби имат силата да свалят шефа на Кремъл от трона му. Това би било възможно, ако Русия е заплашена от съкрушително поражение в Украйна, което дори и най-голямата пропаганда вече не може да премълчи. Но и тези, които биха могли да свалят Путин, сами участват в решенията в тази война. Ако Путин падне, те също падат.

Путин седи твърдо на трона, въпреки че според критичните медии сред руския елит има голямо недоволство. Московското критично списание "Медуза", забранено в Русия, цитира източници, близки до Кремъл, които искат или по-голяма и по-агресивна война в Украйна, или мир и изтегляне на руските сили.

Путин е човек на властта. Той премества подчинените си като шахматни фигури, преди да са станали твърде силни и опасни за него. Всеки, който развива собствени амбиции, е изхвърлен от играта. Дори бившият президент на Русия Дмитрий Медведев трябваше да научи този урок. Но вместо да изгради свой наследник, Путин предпочете да възстанови политическата система на Русия. С поправка в конституцията от миналата година той си осигури възможност да управлява поне до 2036 г. Тогава той би бил на 83 години.

Кой би могъл да бъде престолонаследникът на Путин? "В сегашното руско правителство няма човек, който би могъл да бъде кандидат за наследник на Путин", обяснява Герхард Мангот, експерт по Русия и професор по международни отношения в университета в Инсбрук. В настоящата ситуация не знаем кой би могъл да го наследи. За разлика от 2008 г., когато Путин трябваше да подаде оставка поради разпоредби в конституцията, днес няма престолонаследник. Ето защо в обращение са много имена

Приятел на Путин и военен министър

Снимка 536113

Източник: EPA/БГНЕС

Сергей Шойгу, настоящ министър на отбраната на Русия и близък приятел на Владимир Путин. Шойгу е министър от 1991 г., първо отговаря за борбата с бедствията и е възхваляван като герой. През 2012 г. Путин го прави министър на отбраната. Довереникът на Путин, който работи в Кремъл повече от 30 години, има много добри връзки и играе централна роля във войната срещу Украйна. Генералът ръководеше анексирането на Крим през 2014 г., винаги защитава заповедите на Путин и също така се твърди, че още през лятото е изпратил руски специални сили тайно в Източна Украйна, за да подкрепят прокремълските сепаратисти в боевете.

В личен план Шойгу е тясно свързан с Путин и е смятан за най-добрия му приятел. В миналото той неведнъж е пътувал с държавния глава. Двамата ловят риба и ходят заедно на походи, а Путин е посетил и родната край на Шойгу - Чадан. Дясната ръка на Путин неведнъж е обсъждан като възможен наследник на президентския пост. "Той обаче е само две години по-млад от Путин и няма етнически руски баща", посочва експертът Мангот в интервю за RND. Освен това, "ако войната в Украйна се развие зле, той може да изгуби поста си и да се откаже от наследяването на поста".

Дясната ръка на Путин в Москва

Снимка 571718

Източник: EPA/БГНЕС

Сергей Собянин, кмет на Москва от 2010 г., който също е доверено лице на Путин. "Не се съмнявам, че Собянин ще работи енергично и ефективно на новия си пост", каза веднъж лидерът на Кремъл за Собянин. В Москва се очаква Собянин да засили влиянието на Путин. Но и той не е много по-млад от Путин, а Москва е много мразена в Русия, защото там е съсредоточено цялото богатство - казва Мангот. "Според мен той също няма шанс да бъде избран за президент."

Официалният краткосрочен президент

Снимка 461758

Източник: GettyImages

Михаил Мишустин е първият ръководител на руската Федерална данъчна служба, преди да стане министър-председател на Русия. Съгласно конституцията, ако Путин се разболее тежко или умре, министър-председателят на Русия Мишустин ще поеме поста и в рамките на три месеца Русия ще трябва да проведе нови избори. Мишустин би могъл да се кандидатира, но според Мангот той няма големи шансове. Той е способен технократ, който иска да направи държавната администрация по-ефективна. Но не разполага с политическа власт в Русия. Освен това той не е един от най-близките довереници на Путин. "Ако Путин умре скоро, по-скоро очаквам временно наследяване от водещ представител на Съвета за сигурност, например Николай Патрушев", казва Мангот.

Най-близкият приятел на Путин от КГБ

Снимка 575188

Източник: EPA/БГНЕС

Николай Патрушев понастоящем е секретар на Съвета за сигурност и е един от най-влиятелните хора в Кремъл. В биографията му има много прилики с тази на Путин: И двамата са от Ленинград (Санкт Петербург), учат заедно в гимназията на КГБ "Феликс Дзержински", правят кариера в тайните служби. Когато Путин става президент през 1999 г., Патрушев поема поста на ръководител на разузнаването в организацията, наследила КГБ - ФСБ. Той е смятан за верен съюзник на лидера на Кремъл, твърди се, че има огромно влияние върху него и е един от абсолютните хардлайнери сред доверениците на Путин. Той е натрапчиво убеден, че Западът иска да раздели Русия. Патрушев много рядко се изказва публично. Но когато каже нещо, особено напоследък, това са все по-мрачни думи. С оглед на напредналата му възраст е повече от съмнително обаче, че Патрушев би могъл да наследи трайно Путин на президентския пост.

Неизвестният фаворит

Снимка 575733

Източник: iStock

Алексей Дюмин, губернатор на Тула от 2016 г. "Кой сте вие, генерал Дюмин?", попита веднъж руското списание The New Times. Защото, когато 43-годишният тогава мъж идва на власт в Тула, почти никой не го познава, дори и в Русия. Днес сред наблюдателите на Русия той е смятан за вътрешен съветник и евентуален наследник на Путин. "Той е роден през 1972 г. и следователно принадлежи към съвсем ново поколение", обяснява Мангот. Дюмин е бил част от личната служба за сигурност на Путин, сражавал се е начело на окупацията на Крим и е натрупал опит в руското военно разузнаване. Дюмин вече е получил най-високия руски орден - наградата "Герой на Русия" - за анексирането на Крим. "Дюмин за кратко беше и заместник-министър на отбраната, има опит в областта на военната политика и сигурността и следователно би бил подходящ кандидат за наследник на Путин. Но дори и според Мангот, всичко това са слухове, колкото и да са основателни.

Снимка 575744

Източник: GettyImages