През 2018 г. трябва да бъде разработена следващата европейска стратегия за младежта, която се занимава с приоритетите в областта на младежта и отговаря на нуждите на младите хора.
Тази платформа ще бъде организирана в рамките на Европейската младежка конференция, която ще се проведе в България през април.

Това заяви в Ню Йорк министърът на младежта и спорта Красен Кралев, който участва в Младежкия форум на Икономическия и социален съвет на Организация на обединените нации. В проявата се включиха над 60 министри от цял свят. Министър Кралев е първият български министър, който взима участие в престижния форум, официално открит от заместник- генералния секретар на ООН Амина Мохамед.

В речта си той отбеляза, че на младежката конференция у нас се очакват 250 участници от страните-членки на ЕС, Западните Балкани и Източното партньорство. Стремежът е съвместно да се разработят до 10 европейски младежки цели, които ще бъдат директна препоръка към следващата стратегия на ЕС за младежта.

"В този смисъл ще имаме директен резултат, постигнат чрез процес на участие и приобщаване", подчерта министър Кралев.

По време на изказването си той представи добрите практики в страната ни за включване на младите хора в процесите по вземане на решения, свързани с техните права.

В рамките на панела "Ролята на младите хора в изграждане на устойчиво развитие" Красен Кралев заяви, че като председателстваща страна на Съвета на ЕС България е длъжна да отговори на нуждите на младите хора в Европа чрез изграждането на работещи мерки и програми.

"Бъдещето на Европа и младите хора" е един от ключовите приоритети за страната ни по време на Председателството ни, посочи той и поздрави специалния пратеник на ООН по младежките въпроси Джаятма Уикрманаяке, която бе и модератор на панела, за нейната ангажираност към защитаването на младежките права. Красен Кралев изтъкна, че България е горда, че също е имала силна номинация на млад човек за същата позиция.

По време на форума министър Кралев разговаря със специалния съветник по младежките въпроси на Държавния департамент на САЩ Анди Рабенс. Очаква се в рамките на работната си визита в Ню Йорк министър той да проведе още ключови срещи.