готовинаПлощад и улица в центъра на хърватския град Сплит ще бъдат наречени на осъденият за военни престъпления от хагския трибунал генерал Анте Готовина, съобщи БТА.

Предложението е било внесено от националистическата Хърватска партия на правата и за него гласували 23 от общо 25 членове на градския съвет, включително и представителите на опозицията. Според политически наблюдатели решението на градския съвет в Сплит може да предизвика остра негативна реакция в Сърбия и да влоши двустранните отношения.

Генералите Анте Готовина и Младен Маркач бяха осъдени неотдавна от Международния трибунал съответно на 24 и 18 години затвор за участие в "колективно престъпно начинание" и военни престъпления против цивилни сърби в областта Сръбска Краина в периода август-ноември 1995 г.

Присъдата предизвика масово недоволство в Хърватия, протестни демонстрации и резки изказвания на държавното ръководство на страната по адрес на трибунала.

Няма място за ликуване по повод присъдите против двамата хърватски генерали, заяви междувременно сръбският президент Борис Тадич. Според него е неуместен и недопустим какъвто и да е реваншизъм, който може да застраши сигурността на сърбите в Хърватия.

Изправянето лице в лице със собственото минало, независимо колко е тежко или шокиращо, трябва да бъде миг, в който всички ние можем да видим чуждата мъка, да разберем, че страданията, през които е преминал някой друг, са били ужасно тежки и не трябва никога да се повтарят", каза Тадич.