Сирийските сили за сигурност откриха огън срещу стотици демонстранти в предградията на столицата, след като хиляди се включиха в антиправителствени демонстрации в цялата страна предаде АП, като се позова на очевидци и опозиционни активисти. Няма информация за загинали.

Въпреки кървавото потушаване на продължаващите седма седмица размирици, след днешната петъчна молитва са планирани поредните масови прояви. Вече се съобщава за стотици демонстранти в центъра на Дамаск и хиляди в крайбрежния град Баняс.

Според присъствали на митингите, силите за сигурност са мобилизирали безпрецедентно количество хора и техника за днешните сблъсъци. Предградието на Дамаск Доума е било отцепено от властите и никой не може да влезе или да излезе. Към Хомс се е запътил влак с 15 танка.

В Дараа вероятно няма да се проведат никакви митинги, тъй като, по думите на местни жители, „има по един танк на всеки ъгъл". „Да излезем сега би означавало да умрат още хора, не искаме да виждаме повече смърт и да насочват срещу нас оръдия", смятат местните жители. Междувременно в града, който се превърна в център на протестите, пристигна екип на Червения кръст, който достави хуманитарна помощ и лекарства.

Президентът Башар ал-Асад не се колебае да използва пълната мощ на полицията, армията и специалните части срещу демонстрантите. Като жест към опозицията, той отмени извънредното положение в страната и така намали правомощията на силите за сигурност. Въпреки това, обаче, стотици хора бяха убити и ранени, след като демонстрантите не оттеглиха исканията си за реформи в политическата система и повишаване на качеството на живот.

Асад обвинява чуждестранни разузнавания за  това, че са се възползвали от недоволството на хората.