Над 100 души са загинали само за седмица в област, разположена на границата между Северен и Южен Судан, предаде АП. Жените и децата напуснаха Абией, която е една от спорните провинции в разцепилата се африканска държава.

Говорителят на южносуданската армия полковник Филип Агер съобщи, че над 70 души са загинали в района само за времето от неделя до вторник. Те са били убити от арабското скотовъдско племе Мисерия, паравоенни формирования и северносудански войници в села северно от административния център Абией.

Агер директно обвини президента на Северен Судан Омар ал-Башир за насилието и посочи, че въоръжените мъже се придвижват на юг. Той не можа да каже колко точно са загиналите, но очевидец съобщи, че само в един от масовите гробове е видял 33 души, повечето от които - с полицейски униформи.

Представители на местната власт в Абией също потвърдиха версията за северносуданско участие в нападенията, като допълниха, че нападателите са стреляли с тежки картечници по полицаите, които са имали единствено автомати. Южносуданските представители изразиха увереността си, че и обикновените хора ще окажат съпротива на мюсюлманите, които се опитват да окупират богатата на нефт област.

Представители на различни международни организации и на ООН определиха случващото се в Абией като „явно нарушение" на договореностите между гласувалия своята независимост чернокож християнски юг и мюсюлманския арабски север, като изразиха и опасенията си, че задълбочаването на конфликта ще навреди тежко на отношенията между двете судански държави.

Междувременно лидерите на Северен и Южен Судан преговарят в Етиопия за границите и разделянето на ресурсите на страната, от която богатият на нефт юг ще се отдели официално през юли. Според мирния договор от 2005г. Абией трябва да стане демилитаризирана зона в Южен Судан, а племето Мисерия трябва да получи правото да ползва пасищата му.