Американският президент Бараш Обама обяви, че прекратява съществувалата от десетилетия политика да се дава разрешително за престой на пристигалите на американска територия бегълци от Куба, съобщава "Франс прес".

Решението влиза в сила незабавно.

Премахването на този специален режим отговаря на отдавнашно искане на комунистическия режим в Хавана, който го приемаше като насърчаване на кубинците да емигрират.

По думите на Обама, това е важен етап в нормализирането на отношенията с Куба, слагайки край на политиката "мокри крака, сухи крака", която беше въведена преди повече от 20 години.

"Решението означава, че вече ще се отнасяме с кубинските имигранти като с имигрантите от другите страни", подчертава отиващият си американски държавен глава.

Съгласно политиката "мокри крака, сухи крака" кубинците, които стъпваха на американска територия, можеха да кандидатстват за жителство, докато спрените в морето кубинци бяха връщани обратно в Куба.

Кубинското правителство приветства прекратяването на специалния режим за кубинци в САЩ и определи решението като важен етап в двустранните отношения.