Чешкият град Литвинов вчера преживя най-жестокия сблъсък между крайнодесни демонстранти и полицията за последните няколко години.

Стотици привърженици на крайната работническа партия три часа се опитваха да достигнат до ромския квартал Янов.

При сблъсъците с полицията са ранени 14 души, а 15 екстремисти са задържани, съобщават чешките информационни агенции.

Акцията е започнала в 11 часа на площада в Литвинов, където е бил сборният пункт на протестиращите „срещу позитивната дискриминация и полицейското насилие".
Групата скандирала „Нищо освен народа" и носела маскирани кукли.

Много от протестиращите са били подготвени с лични каски и щитове.

Според говорителката на чешката полиция Ярмила Хрубшова, полицията е иззела десетки оръжия - боксове, лопати, вили и газови пистолети.

Циганите в квартала са се барикадирали зад дъски и автомобилни гуми. Те са протестирали с импровизирани плакати с надписи „Янов е домът ни" и „Мирът е в основата на живота".

Екстремистите според плана са тръгнали от площада към ромския квартал в 15 часа. Пътят им е препречила триметрова мрежа от полиция.

Радикалите са се разделили на групи, опитвайки се да достигнат квартала по странични малки улички и през гората.

След 16:00 ситуацията се е усложнила допълнително от тъмнината. Във въздуха са летели камъни, павета и коктейли "Молотов".

Конна полиция се опитвала да залови разпръсналото се множество. Наложило се е силите на реда да използват сълзотворен газ, димки и водни струи, за да успеят да върнат протестиращите обратно в центъра на града.

Това им се отдало чак след тричасов бой.

Ранени са 14 души, от които 7 полицаи, които са пострадали най-често от уцелили ги летящи във въздуха предмети. Сериозни наранявания са получили двама души.

Пръстите на ръката на един от радикалите са откъснати от собствената му бомбичка, избухнала преди да успее да я хвърли.

Това не е първият подобен инциднет в града. Миналия месец отново се стигна до меле между цигани и привърженици на крайната работничекса партия в града. Отново имаше ранени и задържани от полицията.