Повече от 1000 крайнодесни протестиращи срещу германската политика спрямо мигрантите шестваха в източногерманския град Кьотен снощи, като бяха заобиколени от приблизително толкова полицаи и 500 контрапротестиращи, съобщава ДПА.

Протестиращите срещу имигрантите са носили плакати, на които пише "Патриотизмът не е престъпление" и "Стига, фрау Меркел - тя трябва да си ходи". Според полицията протестът е преминал общо взето мирно.

Протестът е последният от редицата демонстрации на крайнодесни, които се проведоха в Източна Германия през последните седмици.

Протестите в Кемниц не стихват

Протестите в Кемниц не стихват

3500 протестираха в града

Протести на крайнодесни в град Кемниц, които бяха сред най-насилствените през последните години в Германия, бяха предизвикани от смъртоносното намушкване на германец от двама мигранти на 26 август. Видеозаписи, направени по време на протестите, които се появиха по-късно, показаха, че хора, които не са изглеждали като германци, са били нападани от крайнодесните.

Протестите се разразиха в град Кьотен през миналата седмица, след като 22-годишен германец, който е имал проблеми със сърцето, се е намесил в бой между няколко афганистанци там. Той е бил ударен в лицето и впоследствие е починал от инфаркт. Двама заподозрени са в ареста.

Нажежен дебат в Бундестага за случая в Кемниц

Нажежен дебат в Бундестага за случая в Кемниц

Няма оправдание или причина за преследване на хора

Междувременно полицията разследва нападения срещу чужденци в два близки града в източната германска провинция Саксония-Анхалт, разкриха властите вчера. Според полицията двама мъже, за които се смята, че са германци, са нападнали група млади афганистанци в събота вечерта на спортно игрище в град Хаселфелде.

Според полицията двамата германци са се приближили до четиримата афганци, псувайки ги и използвайки расистка реч на омразата. След това 17-годишно момче е било ударено и леко ранено, преди нападателите да избягат.

Второ нападение е станало в ранните часове на неделя в град Халберщат, който се намира на 30 км от Хаселфелде.

Топшпионинът на Германия оборва Меркел, че е имало атаки срещу имигранти в Кемниц

Топшпионинът на Германия оборва Меркел, че е имало атаки срещу имигранти в Кемниц

Според Маасен имигранти не са били тормозени

Група от петима много пияни германци са отправяли тежки расови обиди срещу трима сомалийци, търсещи убежище в Германия.

Тримата сомалиийци и един от заподозрените, 22-годишен мъж, са били ранени, след като се сбили.