Ръководителят на германското контраразузнаване Ханс-Георг Маасен обяви, че не е убеден, че мигранти са били тормозени в източния германски град Кемниц след смъртоносното наръгване на германец и предположи, че видеокадрите, показващи насилие, може да са "целенасочена дезинформация", съобщава "Ройтерс".

Германия беше разтърсена от най-насилствените протести на крайнодесни среди от десетилетия след убийството на германец на 26 август в Кемниц, който се намира в провинция Саксония, за което бяха арестувани двама имигранти.

Михаел Кречмер, консервативният премиер на Саксония, заяви в сряда, че мигранти не са били тормозени, но канцлерът Ангела Меркел отхвърли твърденията му, изтъквайки, че снимки са показали "омраза и ... тормоз на невинни хора".

Десетки ранени при протестите в Кемниц
Обновена

Десетки ранени при протестите в Кемниц

До сблъсъци се стигна на вчерашните прояви за и против мигрантите

Ханс-Георг Маасен изглежда подрива изявленията на Меркел, изтъквайки в интервю за в. "Билд": "Споделям скептицизма относно информациите в медиите за крайнодесни екстремисти, тормозещи хора в Кемниц."

Той добавил: "Вътрешната разузнавателна служба не разполага с надеждна информация за такива преследвания" на мигранти.

Маасен заявил, че няма доказателства, че видеоклипът, който се разпространява в интернет, е автентичен, добавяйки: "Въз основа на моята предпазлива оценка, има основателни причини да се смята, че той представлява умишлена дезинформация, вероятно за да отклони общественото внимание от убийството в Кемниц."

Демонстрации и арести след убийството в Кемниц

Демонстрации и арести след убийството в Кемниц

Престъплението засили напрежението срещу мигрантите

Меркел, която коментира, че снимките от Кемниц "много ясно" показаха омраза, вчера обвини крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" в използването на насилствените протести във връзка с убития германец, вината за което беше хвърлена на двама мигранти, за да разпалва етническо напрежение.

Томас Оперман, който е високопоставен член на Германската социалдемократическа партия, която е коалиционен партньор на Меркел в управлението, разкритикува Маасен, изтъквайки: "Ръководителят на вътрешната разузнавателна служба предизвиква объркване в момента."

По думите на Оперман, има доказателства, че инцидентът е станал, добавяйки, че група социалдемократи са били нападнати от хулигани.

Минал през България иракчанин е замесен в убийството в Кемниц

Минал през България иракчанин е замесен в убийството в Кемниц

Протести срещу политиката на Меркел