С десетки ранени и арестувани приключиха вчерашните протести в германския град Кемниц, предадоха световните информационни агенции. 

Съобщава се за най-малко 300 задържани от властите по време на протестите, предаде ТАСС.

В сайта на местната полиция се съобщава, че униформените са предотвратили няколко сблъсъка. Спречквания имаше и с властите.

Припомняме, че хиляди противници и поддръжници на мигрантите се събраха, за да изразят позицията си. 

Поводът бе  убийство на местен, за което бяха арестувани мигранти. 

Демонстрациите преминаха при засилено полицейско присъствие

Докато крайнодесните припомниха и други подобни престъпления на чужденци, то левите им противници настояха да не се действа с омраза срещу различните. 

Демонстрации и арести след убийството в Кемниц

Демонстрации и арести след убийството в Кемниц

Престъплението засили напрежението срещу мигрантите

Канцлерът Ангела Меркел излезе с официална позиция. Тя определи като "ужасен инцидент" наръгването до смърт в източногерманския град Кемниц, но заяви, че насилствените протести, които се разразиха, са неприемливи.

"Ди Велт" писа по случая, че иракчанинът е трябвало да бъде депортиран в България на 13 май 2016 г., но това не се случило. Не е ясно защо депортацията на задържания в България се е забавила.

Според Дъблинското споразумение София трябвала да приеме иракчанинът. Премиерът Бойко Борисов се противопоставя на прилагането на този регламент. През последните месеци в ЕС се чуват гласове за ревизия на Дъблинското споразумение, което показва, че при големи кризи е неприложимо