При засилено полицейско присъствие преминаха днешните протести в германски град Кемниц, съобщиха световните информационни агенции. 

Хиляди се събраха в центъра на града, за да изразят позицията си по последните трагични събития. 

Около 1200 полицаи бяха разположени в града, за да се грижат за реда и сигурността. 

Стигнало се е до арести на демонстранти

Освен поредната демонстрация на крайнодесни срещу политиката на канцлера Ангела Меркел за мигрантите, се проведе и протест на техни противници. 

Демонстранти са носели снимки на други жертви на нападение на мигранти. Противниците на мигрантите бяха организирани от ПЕГИДА. За разлика от тях, левите привърженици се обявиха срещу омразата към чужденците.

Минал през България иракчанин е замесен в убийството в Кемниц

Минал през България иракчанин е замесен в убийството в Кемниц

Протести срещу политиката на Меркел

Припомняме, че 35-годишен германец почина, след като беше намушкан с нож в Кемниц. Полицията арестува 22-годишен иракчанин и 23-годишен сириец. Те са заподозрени като извършители.

Меркел излезе с официална позиция. Тя определи като "ужасен инцидент" наръгването до смърт в източногерманския град Кемниц, но заяви, че насилствените протести, които се разразиха, са неприемливи.

"Ди Велт" писа по случая, че иракчанинът е трябвало да бъде депортиран в България на 13 май 2016 г., но това не се случило. Не е ясно защо депортацията на задържания в България се е забавила.

Според Дъблинското споразумение София трябвала да приеме иракчанинът. Премиерът Бойко Борисов се противопоставя на прилагането на този регламент. През последните месеци в ЕС се чуват гласове за ревизия на Дъблинското споразумение, което показва, че при големи кризи е неприложимо