Иракчанин, който е влязъл през България в ЕС, по всяка вероятност е замесен в убийството в Кемниц, разкрива в. "Ди Велт".

Германският град е разтърсван от дни на протести на крайнодесни срещу нелегалните имигранти.

Това принуди канцлерът Ангела Меркел да излезе с официална позиция. Тя определи като "ужасен инцидент" наръгването до смърт в източногерманския град Кемниц, но заяви, че насилствените протести, които се разразиха, са неприемливи.

35-годишен германец почина, след като беше намушкан с нож в Кемниц. Полицията арестува 22-годишен иракчанин и 23-годишен сириец. Те са заподозрени като извършители.

Меркел заклейми убийството в Кемниц, но и избухналите протести

Меркел заклейми убийството в Кемниц, но и избухналите протести

Протестите били неприемливи

"Ди Велт" пише, че иракчанинът е трябвало да бъде депортиран в България на 13 май 2016 г., но това не се случило. Не е ясно защо депортацията на задържания в България се е забавила.

Според Дъблинското споразумение София трябвала да приеме иракчанинът. Премиерът Бойко Борисов се противопоставя на прилагането на този регламент. През последните месеци в ЕС се чуват гласове за ревизия на Дъблинското споразумение, което показва, че при големи кризи е неприложимо, отбелязва АП.

При демонстрациите в Кемниц заплашвали българин

При демонстрациите в Кемниц заплашвали българин

Шестима ранени при втория митинг на крайнодесните

При избухналите безредици в Кемниц пострада и българин.

Германските медии пишат, че третата по големина сила в страната - партията Алтернатива за Германия се опитва да извлече дивиденти от напрежението.

Известна със своята ксенофобска риторика формацията провежда последователна политика срещу бежанците. При протестите в Кемниц можеха да се видят и нацистки символи.