Германският канцлер Ангела Меркел определи като "ужасен инцидент" наръгването до смърт в източногерманския град Кемниц, но заяви, че насилствените протести, които се разриха вчера, са неприемливи, съобщава "Ройтерс".

"Това беше ужасен инцидент", коментира тя по време на пресконференция в Берлин, добавяйки: "Това, на което станахме свидетели след това, е нещо, което няма място в една правова държава."

При демонстрациите в Кемниц заплашвали българин

При демонстрациите в Кемниц заплашвали българин

Шестима ранени при втория митинг на крайнодесните

Около 6000 привърженици на крайната десница участваха във вчерашните демонстрации в Кемниц, включително много хулигани, дошли от други части на Германия, уточни вътрешният министър на провинция Саксония.

Министърът допълни, че демонстрациите са били предизвикани от смъртоносното пробождане на германец от двама имигранти, както и от масираните "фалшиви новини", разпространяващи се в интернет. Той отбеляза, че около 1000 души са участвали в протести срещу действията на крайнодесните.

Крайнодесни среди в Германия разбунени от убит от чужденци германец

Крайнодесни среди в Германия разбунени от убит от чужденци германец

Крещят им "ние сме народа" и "махайте се"

Михаел Кречмер, който е премиер на Саксония, подчерта, че провинцията засилва борбата срещу крайнодесния екстремизъм след вълната от насилие и тормоз срещу имигрантите след убийството на германския гражданин, както и заради случаи, в които хора са правили характерния поздрав на Хитлер, забранен в Германия след епохата на нацизма.