Крайнодясното улично движение ПЕГИДА призова за провеждането на протести за втори пореден ден в бившата комунистическа Източна Германия след наръгването до смърт на германец от чужденец, съобщава "Франс прес".

"Наберете сила от гнева и тъгата! Само заедно можем да гарантираме, че неговата смърт не е безсмислена", се изтъква в страницата на ПЕГИДА във "Фейсбук" в призива си за протестна демонстрация тази вечер, настоявайки за "повече сигурност чрез промяна".

Призивът на антиимигрантското и ислямофобско движение, свързано с крайнодясната партия "Алтернатива за Германия", дойде, след като полицията съобщи, че 35-годишен германец е починал в болница след "свада между няколко души от различни националности" в източногерманския град Кемниц.

Други двама мъже на възраст 33 и 38 години са били хоспитализирани с тежки наранявания, уточниха от полицията.

Полицията не е предоставила повече подробности за конфликта, но местни медии информират, че е бил използван нож в схватката, която е станала по време на уличен фестивал.

Новината за смъртта на германеца предизвика протести вчера, като на първия са се събрали около 100 души. Той е протекъл без инциденти. Ала при втората демонстрация, в която са взели участие около 800 души и която се е провела пред паметника на Карл Маркс в града, полицията е била принудена да изпраща подкрепления, тъй като тълпата не показала "никакво желание за сътрудничество", като някои дори са хвърляли бутилки по униформените.

Няколко национални медии, включително в. "Билд", съобщиха, че някои демонстранти са крещели "ние сме народа" и "махайте се" срещу имигранти.

Някои журналисти съобщиха, че са видели някои протестиращи да нападат хора, приличащи на чужденци, замеряйки ги с бутилки.