Между кредитите, отпускани на Доналд Тръмп от Deutsche Bank, и прането на руски пари може да има връзка, според журналиста от "The Guardian" Люк Хардинг, който е и автор на книга за руските връзки на Тръмп.

В интервю за телевизионния канал ntv Хардинг коментира, че в процеса е замесена и руската банка ВТБ, чийто шеф Андрей Костин, според "единодушното мнение на източниците е агент на КГБ на Запад през 80-те години". Чрез ВТБ е осъществено "проникване" в московския филиал на Deutsche Bank. Двете банки са извършили най-мащабното изпиране на руски пари и изнасянето им на Запад.

Спецпрокурорът, разследващ Тръмп за Русия, се заинтересува от сметките му в  "Дойче банк"

Спецпрокурорът, разследващ Тръмп за Русия, се заинтересува от сметките му в "Дойче банк"

Най-голямата банка в Германия е получила призовка от Мюлър

По думите на Хардинг, ВТБ е "ръката на Кремъл в банковия сектор".

"Виждам две паралелни линии. Deutsche Bank в Москва се занимава с пране на руски пари. Те се прехвърлят във филиали на банката в Лондон и Ню Йорк. Същевременно Deutsche Bank предоставя кредити на Доналд Тръмп. Възможно е едното да не е свързано с другото, възможно е двете линии да се преплитат. Deutsche Bank не ни казва." - пояснява Хардинг, определяйки поведението на германската банка като съмнително.

И синът на Тръмп е лъгал за контактите с руснаци

И синът на Тръмп е лъгал за контактите с руснаци

Контактите са продължили и след срещата в Trump Tower

Според данните, с които разполага журналистът, Deutsche Bank не е имала никакви икономически причини да предостави кредит на Тръмп и е действала в ущърб на интересите си.

През август тази година група демократи в американския конгрес поиска от председателя на финансовата комисия - републиканеца Джеб Хенсарлинг, да започне разследване за връзки между Тръмп и скандала с прането на руски пари чрез Deutsche Bank. В средата на 2017 г. той е дължал на банката най-малко 130 милиона долара. Демократите смятат, че е възможно тези кредити да са му отпуснати "с гаранции на руското правителство".

Впоследствие случаят попадна и в полезрението на специалния прокурор Робърт Мълър, разследващ руската намеса в американските избори.