Доставките на оръжие от Вашингтон на режима в Киев по никакъв начин не могат да повлияят нито на протичането, нито на резултатите от "специалната военна операция". В това е уверен Кремъл, а тезата се изказва от говорителят на руския президент Дмитрий Песков при участието му в предаването "Москва. Кремъл. Путин", откъси от което публикува днес Павел Зарубин.

Те, доставките на оръжие от страна на Вашингтон, само разболяват украинците, повтаря отколешна теза на Руската федерация Дмитрий Песков, като трактува западната помощ като пряко участие в конфликта.

"Що се отнася до изненадите, да, Съединените щати, като пряк участник в този конфликт, запазвайки и увеличавайки степента на прякото си участие в този конфликт, продължават да провокират режима в Киев да продължи войната. Това по никакъв начин не може да засегне хода на специалната военна операция. И това по никакъв начин не може да повлияе на резултата от специална военна операция, всички цели ще бъдат постигнати. Американците разболяват украинците, американците правят така все повече украинци да умират. Точно това правят американците и те трябва да разберат това."

Думите на Дмитрий Песков идват след посещението на зам.-държавния секретар по политическите въпроси на САЩ Виктория Нюланд в Киев. За последно Нюланд посети Киев през декември 2022 г., а утре се очаква на бъде в Анкара.

Русия е особено чувствителна именно към фигурата на Нюланд, която е ключов участник в американската дипломация още от времето на Майдана в Киев 2014 годинаСега Песков също припомня нейната визита в Киев от тези месеци, с предупреждението, че "нейните визити в Киев никога не завършват с нищо добро" и "е добре това да се помни".

Сега, според прессекретаря на Владимир Путин, Съединените щати се опитват "по един чудесен начин" да прехвърлят финансовата тежест на Украйна върху европейците. "Европейците вече са се ангажирали с 50 милиарда евро. Да видим как американците ще продължат да се измъкват, така че сами да не харчат нищо, а само да печелят пари", добавя Песков.