Руската армия съобщи, че стоманодобивният завод "Азовстал" в Мариупол е "напълно освободен", след като последните украински защитници са се предали.

По данни на руското министерство на отбраната последната група защитници на Азовския полк, състояща се от 531 души, се е предала, разкри РИА "Новости".

"Територията на металургичния завод "Азовстал" в Мариупол, където от 21 април т.г. е блокирана група украински бойци от формированието "Азов", е напълно освободена", заяви говорителят на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков.

Русия: Близо 2000 украински бойци от "Азовстал" се предадоха

Русия: Близо 2000 украински бойци от "Азовстал" се предадоха

Спасени са и 177 цивилни

От руското военно министерство съобщи, че от 16 май насам 2439 "неонацисти от "Азов" и украински войници", попаднали в капана на металургичния комбинат, са "сложили оръжие и са се предали".

"Последната група от 531 бойци се предаде днес", потвърди генерал-майор Игор Конашенков.

Украинските власти не са коментирали официално предаването на комбината на руските войски. По-рано те нарекоха случващото се "спасителна операция" на военните, като избягваха термините "плен" или "предаване".

Украинският президент Володимир Зеленски не споменава края на операцията в завода в последното си вечерно обръщение, но преди това заяви, че "към днешна дата всички цивилни, медици и ранени са изведени от "Азовстал". "В близко бъдеще, дори не след няколко дни, извеждането на всички ще бъде завършено", добави украинският президент.

В петък вечерта в руските държавни медии и проправителствени телеграмни канали се появи видеозапис със Сергей Волински (Волина), командир на 36-а бригада на морската пехота на украинските сили, в който той се представя и потвърждава, че е попаднал в плен. Твърди се също, че командирът на "Азов" Денис Прокопенко и Святослав Паламара са напуснали територията на завода. С тях няма видеозаписи.

Руското министерство на отбраната съобщи, че командирът на "Азов" Прокопенко е бил изведен от територията на комбината със специален брониран автомобил уж "поради омразата на жителите на Мариупол и да го предпазят от желанието на жителите на града да го избият заради многобройните му злодеяния". Нееднократно руските сили обвиняваха украинските националисти за безразборните бомбардировки и смъртта на цивилни граждани по време на обсадата на Мариупол, включително нападението по родилния дом бе приписана на украинските сили.

В средата на април мисията на ОССЕ публикува доклад за военните престъпления и нарушенията на хуманитарното право от страна на руските сили в Мариупол.

Какво очаква украинските военни?

Руското министерство на отбраната съобщи, че ранените защитници на "Азовстал" ще бъдат изпратени в медицинските заведения в Новоазовск и Донецк в сепаратистката и намиращата се под руски контрол ДНР.

Знае се, че повечето от военнопленниците са изпратени в наказателна колония в село Еленовка край Донецк - според съветника на кмета на Мариупол Петро Андрюшченко там вече се намират три-четири хиляди жители на Мариупол, които не са преминали т.нар. филтрация.

Поне още 89 души от защитниците на "Азовстал" са отведени в Русия и са затворени в СИЗО-2 в Таганрог. По информация на ТАСС руският Следствен комитет планира да разпита украински военни в рамките на разследване на "престъпленията на украинския режим".

Според Кира Рудик, депутат от Върховната рада, участвала в преговорите за "Азовстал", сигурността на украинските военни е била гарантирана от Международния комитет на Червения кръст и ООН.

Но бъдещето на защитниците на "Азовстал" остава неясно.

Киев очаква да върне военните на територията под свой контрол, заяви украинският президент Володимир Зеленски. А вицепремиерът Ирина Верешчук заяви, че се надява да размени ранени украински военнослужещи за руски военнопленници след тяхното възстановяване.

Много руски политици и проправителствени медии се противопоставиха на размяната. По-специално председателят на Думата Вячеслав Володин поиска комисиите на Думата да подготвят резолюция, забраняваща обмена на "нацистки престъпници" от полка "Азов".

В отговор заместник-министърът на отбраната на Украйна Анна Маляр призова украинците "да не се безпокоят твърде много от призивите на руските депутати да не разменят пленените бойци от полка "Азов" - според нея тези призиви може да са насочени към вътрешна аудитория.

Обсадата на "Азовстал"

Активните бойни действия в "Азовстал" започнаха на 18 март 2022 г. В началото на март руските войски обкръжиха самия Мариупол, но промишлената територия остана под украински контрол, тъй като украинските военни, включително тези от полка "Азов", който защитава завода, намират убежище в завода.

На 21 април руският президент Владимир Путин на среща с министъра на отбраната Шойгу отмени заповедта за щурм на "Азовстал" и нареди на руските военни да обсадят завода. Въпреки това, според украинската страна, бомбардировките и опитите за щурм на централата не спряха.

Останалите в Азовстал военни и цивилни отказаха да се предадат и са блокирани: нямат почти никаква вода, храна, лекарства или боеприпаси.

Но така и руските военни не успяват да превземат "Азовстал". Заводът заема обширна територия между река Калмиус, от една страна, и Азовско море, от друга. Заводът разполага със собствено товарно пристанище и широка система от подземни комуникации. Едно нападение на такава крепост от пехотни части може да продължи със седмици без гарантиран резултат.

Американският Институт за военни изследвания (ISW) смята, че руските източници може би преувеличават броя на украинските войници, които са напуснали "Азовстал". Според ISW това може да се прави или за да се договори размяна на възможно най-много пленници, или за да се избегне неприятното признание, че само стотици украински войници са успели да държат под контрол територията на завода толкова дълго време.