Руските военни са изградили повече от две хиляди километра отбранителни линии в зоната на специалната военна операция в Украйна, заяви началникът на инженерните войски на руските въоръжени сили Юрий Ставицкий.

"Извършва се мащабна работа за укрепване на районите с модерни укрития, землянки и бронирани покрития за защита на персонала. Общо досега са изградени над две хиляди километра отбранителни линии", заяви той пред вестник "Красная звезда" от руското министерство на отбраната.

Украйна: Путин иска да превземе Донбас до март

Украйна: Путин иска да превземе Донбас до март

Това не са първите срокове, които Русия си поставя, като всеки път те се отлагат

Ставицки заяви, че в отбранителните работи участват военни инженери: те се занимават с разминиране на територии, изграждане на укрепления и пресичане на водни препятствия.

"По време на монтирането на прелезите водачите на понтони са монтирали повече от 20 моста, като използваха различни техники за монтаж, което значително намали времето, необходимо за моста като цяло. Това е от решаващо значение в условията на пряк контакт с врага, когато е необходимо бързо да се преместят частите през водна преграда", каза Ставицки.

По думите му в рамките на държавната отбранителна поръчка за 2022 г. на инженерните сили са доставени над 400 образци на модерно оборудване, над 50 000 комплекта инженерно оборудване и инженерни боеприпаси и над 20 роботизирани комплекса (за разминиране Уран-6 и за гасене на пожари Уран-14).

"Многофункционалните роботизирани комплекси за разминиране "Уран-6" се използват в специална военна операция", каза Ставицкий.

"Разработката на инженерната система за дистанционно разминиране ISDM е завършена. Първите комплекти вече са доставени на войниците", каза той.