Кремъл смята, че е необходимо да се "освободи Украйна от неонацистките настроения като цяло", каза говорителят на руския президент Дмитрий Песков пред репортери в четвъртък. Така той коментира думите на ръководителя на донецките сепаратисти Денис Пушилин, който заяви в сряда, че "е дошло време да освободим руските градове в Украйна", предава ТАСС.

"Кремъл подкрепя идеята, че е необходимо да се освободи Украйна като цяло от всякакви прояви на неонацистки настроения - това е необходимо. И е необходимо да се предприемат мерки (които всъщност се вземат в съответствие със специална военна операция), за да бъдат защитени хората в ЛНР и ДНР", каза Песков в отговор на въпрос дали Кремъл подкрепя подобна позиция.

По-рано ръководителят на донецките сепаратисти припомни, че на 28 юли се навършват 78 години от освобождаването на Брест от съветските войски, като нарече града образец на мъжеството и съпротивата на руския войник. Според Пушилин "днес е дошло времето отново да освободим руските градове, основани от руския народ: Киев, Чернигов, Полтава, Одеса, Днепропетровск, Харков, Запорожие, Луцк."

Същевременно днес в Украйна празнуват Дена на държавността и Деня на кръщението на Киевска Рус, който и Русия и Украйна смятат за повратен момент в своята история.

Съветникът на ръководителя на президентската администрация на Украйна Михайло Подоляк в Twitter реагира на сутрешните ракетни атаки срещу Украйна именно в този ден.

"Днес Украйна празнува Деня на държавността и Деня на кръщението на Киевска Рус. Днес две дузини ракети бяха изстреляни по нашите градове. Ру-истерия? Руснаците могат да крадат хладилници, но не и нашата история. Когато Киев беше културна столица, Москва беше блато, каквото остава и сега", заяви Подоляк в "Туитър".

Зеленски: Ще разрушим всички планове на Русия

Зеленски: Ще разрушим всички планове на Русия

Украйна оказва съпротива