Кремъл заяви, че френският президент Еманюел Макрон е казал на Москва, че е готов да обсъди руско предложение за налагане на мораториум върху разполагането на ракети в Европа, съобщават "Ройтерс" и ТАСС.

Русия предложи мораториум върху разполагането на ядрени ракети със среден обсег в Европа, след като Договорът ИНФ, който забранява подобен ход, официално приключил през август.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Макрон и руският президент Владимир Путин могат да обсъдят предложението на преговори в Париж на 9 декември.

Преговорите за нов договор за ракети със среден обсег трябва да се водят с участието на представители на европейските държави, коментира в същото време Макрон след разговори с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. "Европейците трябва да бъдат включени в преговорите за бъдещ договор за ракети със среден и по-малък обсег (ИНФ)", обясни Макрон.

"Необходимо е да се изгради прозрачен, задълбочен и взискателен диалог с Русия. Русия е географска част на Европа". Според него "създаването на нова архитектура на сигурността изисква нови отношения с Русия".

Русия разработва нови ракети като реципрочна мярка на действията на САЩ

Русия разработва нови ракети като реципрочна мярка на действията на САЩ

НАТО дава да се разбере, че няма да се съгласи на мораториум върху разполагането на ракети

Малко по-късно, Макрон обясни, че предложенията на Русия за мораториум върху ракети със среден и по-малък обсег са неприемливи в сегашната си форма, но могат да послужат като основа за преговори

"Напоследък бе предизвикана сериозна полемика от отговора на Франция на писмо от президента Путин. Франция любезно сподели отговора си на това писмо със своите съюзници, което не всички съюзници са правили преди. Мисля, че това е добър метод", коментира той.

"Не сме съгласни с предложението за мораториум, предложено от Русия. Но в същото време считаме, че тази идея не бива да се отхвърля и е основа за обсъждане.... Но нека приемаме нещата сериозно, защото отново говорим за европейска сигурност", обясни френският президент.

"В интерес на мира и стабилността в Европа, чието осигуряване считам за основна цел, трябва да започнем преговори за ограничаване на оръжията. Преди това тази сфера е била регулирана въз основа както на многобройни многостранни договори, така и на исторически двустранни договори между САЩ и Русия. Неведнъж сме изразявали съжаление заради решението на САЩ да се оттегли от Договора за ИНФ. Защото сега няма споразумение, като това, постигнато по време на Студената война", допълва Макрон.

По думите му, "споразумението бе денонсирано от Съединените щати, но искам да ви напомня, че става въпрос за нашата безопасност и сигурността, и за нашите европейски съюзници. И не можем да останем в ситуация, в която с големи усилия да предотвратим нарушаването на това споразумение от Русия, а след това и гореспоменатото американско решение, сега сме в ситуация, в която можем само да заявим, че не сме под закрилата на този двустранен договор".

Коментарът на Макрон за "мозъчната смърт" на НАТО бил предупредителен сигнал

Коментарът на Макрон за "мозъчната смърт" на НАТО бил предупредителен сигнал

С тези думи привлякъл вниманието на страните членки на алианса

Според него, "е необходимо този въпрос да бъде включен в списъка с теми, по които ще работим следващата седмица (на срещата на върха на НАТО). Трябва да се справим с този въпрос решително, предимно в рамките на съюза, но също и при провеждане на диалог Европа-Русия, за да пресъздадем условията за нашата сигурност в днешния свят".

"Споразумението, за което се застъпвам и което ще замени Договора за ИНФ, трябва да бъде резултат от много работа за координиране на позициите в рамките на съюза - и по-специално между страните от Европа. И тази работа включва участието на европейците в това споразумение. Ние не можем да дадем сигурност по преценка на двустранен договор, в който никой от европейците не участва", подчертава той.

В същото време той отбелязва, че Франция разбира опасенията на съюзниците и никога няма да рискува сигурността на партньорите, но липсата на диалог с Русия не направи континента по-безопасен.

Макрон смята, че срещата на върха в нормандски формат, която трябва да се проведе в Париж на 9 декември, е в интерес на поддържането на мира и стабилността в Европа.

"В интерес на мира и стабилността в Европа, заедно с германския канцлер Ангела Меркел, ще проведем среща на върха тук на 9 декември, за да напреднем в прилагането на споразуменията от Минск. И точно защото вярвам в по-силния европейски суверенитет, също вярвам, че е необходимо да се изгради нова архитектура на доверие и сигурност в Европа, създаването на която изисква яснота в отношенията ни с Русия".

Визията на Макрон за Русия е в Европа, но Путин има други идеи

Визията на Макрон за Русия е в Европа, но Путин има други идеи

Имаме право да не бъдем откровени врагове с враговете на приятелите си?