В четвъртък Русия отхвърли предупреждението на Съединените щати за нови руски ядрени способности в космоса, като го нарече "злонамерена измислица" и трик на Белия дом, целящ да накара американските законодатели да одобрят повече пари за противопоставяне срещу Москва.

Съединените щати са съобщили на Конгреса и съюзниците в Европа за нови разузнавателни данни, свързани с руските ядрени способности, които биха могли да представляват международна заплаха, каза източник, информиран по въпроса, пред Ройтерс в сряда.

Новите възможности, свързани с опитите на Русия да разработи космическо базирано оръжие, не представляват спешна заплаха за Съединените щати, каза източникът.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че няма да коментира съдържанието на докладите, докато подробностите не бъдат оповестени от Белия дом. Но той каза, че предупреждението на Вашингтон очевидно е опит да накара Конгреса да одобри повече пари.

"Очевидно е, че Белият дом се опитва по вякакъв начин да насърчи Конгреса да гласува законопроект за отпускане на пари, това е очевидно", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от държавната информационна агенция ТАСС.

"Ще видим какви трикове ще използва Белият дом", каза Песков.

Заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков, главен отговорник на Москва за контрола върху въоръженията, обвини Съединените щати в "злонамерени измислици", предаде ТАСС.

Руското нахлуване в Украйна - нещо, което Москва нарича специална военна операция - предизвика най-голямата конфронтация между Запада и Русия след Кубинската ракетна криза от 1962 г. И Москва, и Вашингтон предупредиха за опасност от конфликт между НАТО и Русия.

Русия и Съединените щати са сред най-големите ядрени сили: техните арсенали заедно съдържат около 90% от ядрените оръжия в света и двете имат модерни военни сателити, обикалящи около Земята.

Съединените щати определят Русия и Китай като най-големите си конкуренти като национални държави, а Вашингтон казва, че както Москва, така и Пекин разработват набор от нови оръжейни системи, включително ядрени, кибернетични и космически способности.

Русия твърди, че господството на Съединените щати след Студената война се разпада и че Вашингтон години наред сее хаос по цялата планета, като същевременно пренебрегва интересите на другите сили. Москва казва, че Съединените щати също разработват множество нови оръжия.

В първите години на Студената война, след като Русия скочи напред в космическата надпревара и двете страни разработиха междуконтинентални балистични ракети, Западът предложи договор за забрана на ядрените оръжия в космоса.

Крайният резултат беше Договорът за космоса от 1967 г., който забранява поставянето на каквито и да било оръжия за масово унищожение в орбита или в космоса.

През последните години разногласията между Москва и Вашингтон подкопаха рамката на договорите за контрол на въоръженията, които се опитваха да намалят риска от ядрена война между тях.

New York Times и ABC News съобщиха по-рано, че новото американско разузнаване е свързано с опитите на Русия да разработи космическо противосателитно ядрено оръжие.

Остава неясно защо Русия би се нуждала от ядрено оръжие, за да унищожи сателит.

Анализ: Русия не вярва в ядрен отговор от Запада и това ѝ дава смелост

Анализ: Русия не вярва в ядрен отговор от Запада и това ѝ дава смелост

Войната в Украйна промени руското ядрено мислене