Кремъл определи като „спекулация” информацията, че руската авиация е пуснала в Сирия бомби с токсичен газ над района, където беше вчера свален руски военен хеликоптер, предадоха информационните агенции.  

Припомняме, по-рано днес беше съобщено, че над град Саранкеб в провинция Идлиб са хвърлени варелни бомби с отровен газ, вероятно хлор.  

Според информация на телевизионния канал „Ал Джизира”, руски бойни самолети са нанесли удари в същия район, часове след свалянето на хеликоптера.

По думите на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, той не разполага с информация за това как протича операцията.     

„Вероятно въпросът не трябва да се адресира към Кремъл. В конкретния случай не разполагам, ние нямаме информация за това как протича операцията. Още повече че е трудно да се реагира на подобни спекулации, не винаги е ясно на какво се основават те, на какви източници и така нататък.” – коментира Песков.

Информацията, че в провинция Идлиб са пуснати бомби с отровен газ беше разпространена от спасители и медици, които са се притекли на помощ на пострадалите.   

От химическата атака са засегнати 30 души, основно жени и деца.  

Според активисти от организацията на доброволците в Сирия, токсичният газ е хлор. Засега обаче няма официално потвърждение какво точно е отровното вещество.

Организацията публикува в интернет видео, на което са заснети спасители, даващи кислородни маски на пострадалите.

Припомняме на 1 август в провинция Идлиб беше свален руски военно-транспортен хеликоптер Ми-8, с обстрел от земята. На борда имаше тричленен екипаж и още двама души. Смята се, че всички са загинали.