Кремъл заяви в сряда, че всяка нова помощ от Европейския съюз за Украйна няма да промени крайния резултат от конфликта там и че подобни разходи само ще навредят на икономиката на Европа, предава "Ройтерс".

Financial Times съобщи във вторник, че ЕС подготвя резервен план за финансиране на стойност до 20 милиарда евро за Киев.

Схемата, финансирана с дълг, ще заобиколи Унгария, която се противопоставя на подобна помощ за Украйна, позволявайки на ЕС да отпусне средствата на Киев бързо, се казва в статията.

Запитан за доклада, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков предположи, без да цитира конкретни примери, че данъкоплатците в ЕС започват да разбират, че парите им се изразходват неправомерно от властите в Украйна.

"И европейците, и американците вече са добре запознати с нивото на корупция в Украйна и разбират, че голяма част от тези пари се крадат", каза Песков на редовен брифинг за новини.

"Тези пари няма да могат да променят хода на събитията. Тези пари се разпределят в ущърб на икономиките на ЕС, които вече преминават през трудни времена", каза той.

Песков повтори, че Москва ще продължи с това, което нарича своя специална военна операция в Украйна, докато не постигне "целите, които стоят пред нас".

Москва твърди, че нейните военни операции в Украйна са насочени към демилитаризацията и "денацификацията" на страната. Киев и неговите западни съюзници твърдят, че Москва е решена да заграби земя в Украйна в имперски стил.

Лидерите на ЕС, които биха предпочели сделка, подкрепена от всички членове,  също така имат и план Б, който би заобиколил Унгария, като се очаква да преразгледат въпроса на извънредна среща на върха на 1 февруари.

Киев казва, че прави всичко възможно, за да пресече всякаква корупция.

Украинската служба за сигурност СБУ и Министерството на отбраната заявиха по-рано този месец, че са разкрили схема за измамно закупуване на артилерийски снаряди, включваща присвояване на еквивалента на близо 40 милиона долара.

Русия и Индия по-близо до съвместно производство на военна техника

Русия и Индия по-близо до съвместно производство на военна техника

Според Сергей Лавров, сътрудничеството е от стратегически характер и е в интерес на двете страни