Русия и Индия постигнаха напредък в преговорите за планове за съвместно производство на военно оборудване, каза в сряда руският външен министър Сергей Лавров след разговори с индийския си колега Субрамаям Джайшанкар в Москва, предава "Ройтерс".

Говорейки на пресконференция, Лавров каза, че това сътрудничество е от стратегически характер и е в интерес на двете страни и ще помогне за гарантиране на сигурността на евразийския континент.

Той каза, че Москва уважава желанието на Индия да диверсифицира своите доставчици на военно оборудване и също е готова да подкрепи желанието на Ню Делхи да произвежда неща, необходими на Индия в Индия.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че руският президент Владимир Путин ще се срещне с Джайшанкар по-късно в сряда.

Джайшанкар каза, че очаква Путин и индийският премиер Нарендра Моди да се срещнат следващата година.

Джайшанкар каза, че той и Лавров са обсъдили конфликтите в Украйна и Газа, както и двустранната търговия и инвестициите.

Индия се превърна в един от основните икономически партньори на Русия, след като през 2022 г. Западът наложи широки санкции на Москва заради войната в Украйна.

Русия пренасочи голяма част от износа си на петрол към Индия и засили дипломацията в рамките на групата нации БРИКС, група, на която и двете страни са основатели.

Според Джайшанкар индийско-руската търговия се очаква да достигне 50 милиарда долара тази година.

Той каза, че Ню Делхи има желание да подпише двустранен инвестиционен договор с Русия, както и споразумение за свободна търговия с ръководения от Москва Евразийски икономически съюз.

Лавров обвини САЩ, че замита под килима въпроса за независима палестинска държава

Лавров обвини САЩ, че замита под килима въпроса за независима палестинска държава

САЩ не за първи път блокират резолюция за прекратяване на огъня и предоставяне на хуманитарна помощ