Вашингтон се опитва да замете под килима темата за създаването на палестинска държава. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров, предаде агенция ТАСС.

Русия, Тунис и като цяло членовете на Лигата на арабските държави и Организацията за ислямско сътрудничество са насочени към последователно и упорито търсене на създаване на условия за изпълнение на резолюциите. Имаме впечатлението, че нашите западни колеги не са много готови да се опитат в интерес на създаването на палестинска държава, поясни той.

По думите му САЩ не за първи път блокират резолюция, която се обсъжда в Съвета за сигурност, за прекратяване на огъня и предоставяне на хуманитарна помощ. Според него те се опитват да заметат под килима темата за създаването на палестинска държава в различни съмнителни инициативи за свикване на една конференция след друга, основани на принципи, които се разминават с принципите, заложени в резолюциите на Съвета за сигурност.

Лавров посочи, че е обсъдил подробно ситуацията в ивицата Газа с президента на Тунис. Двете страни са единодушни в мнението си за необходимостта от спешно прекратяване на насилието и създаване на условия за разрешаване на "крещящата" хуманитарна ситуация.

В дългосрочен план, за да се изключи възможността от повторение на подобни кризи, е необходимо веднъж завинаги да се реши въпросът за създаването на палестинска държава, категоричен бе руският външен министър.

Камерън критикува Израел за "двете държави"

Камерън критикува Израел за "двете държави"

Посланикът в Лондон изключи Държава Палестина