Британският външен министър Дейвид Камерън в четвъртък определи като разочароващи коментарите на посланика на Израел в Обединеното кралство Ципи Хотовели, изключващи решение с две държави на израелско-палестинския конфликт, съобщава Politico.

По време на изслушване в парламентарна комисия Камерън настоя, че отделна палестинска държава е все още възможна. Той беше попитан дали смята, че Хотовели говори по указание на нейното правителство.

"Не знам. Прочетох стенограмата и е разочароващо, каза той. Не мисля, че трябва да придаваме голяма тежест на едно интервю. Трябва да продължим и да помислим как да помогнем това да се случи."

Външният министър каза още, че истинската сигурност и стабилност за Израел изисква да има държава и за Палестина.

Но призна, че решението за две държави е в много отношения по-трудно от случилото се на 7 октомври, когато "Хамас" предприе смъртоносни атаки срещу израелски цивилни.

"Очевидно обикновените израелци си мислят: "Как можем някога да имаме решение с две държави, ако част от държавата или държавата се управляват от тези хора?", заяви Камерън за "Хамас".

По-рано Хотовели заяви пред телевизионния оператор Sky News, че няма абсолютно никаква перспектива правителството на Израел да се съгласи на решение за две държави и признаването на палестинска държава.

Премиерът Риши Сунак в понеделник коментира: "Не сме съгласни. Нашата дългогодишна позиция остава, че решението за две държави е правилният резултат тук."

Израел продължава ударите по Газа с "тъпи бомби"

Израел продължава ударите по Газа с "тъпи бомби"

Близо половината от използваните боеприпаси срещу анклава са неуправляеми

Припомняме, че боевете в четвъртък продължаватНай-малко 11 палестинци са били убити по време на няколкодневна акция на израелски войници в бежанския лагер Дженин в окупирания Западен бряг, съобщиха в четвъртък палестинските здравни власти на фона на съобщения за стрелба, стотици арести и ограничен достъп до болницат. 

Западът няма интерес да улеснява създаването на държавата Палестина. Това заяви ден по-рано руският външен министър Сергей Лавров пред Съвета на федерацията. Той припомни взетото преди 75 години решение, според което държавата Палестина трябва да бъде създадена до държавата Израел.

Освен това той посочи, че еврейски селища продължават да се появяват на Западния бряг, включително в Източен Йерусалим. Лавров подчерта факта, че тези заселници често са агресивни.

"Практиката на разрушаване на палестински домове, прогонване на палестински семейства от тези домове продължава, защото Израел иска да използва тези територии за нови селища", обясни руският първи дипломат.

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви във вторник, че Израел губи подкрепа заради своите "безразборни" бомбардировки над Газа и че Бенямин Нетаняху трябва да се промени, разкривайки нов разрив в отношенията с израелския премиер.

Забележките на Байдън, отправени към донорите на кампанията му за преизбиране през 2024 г., бяха най-критичните му досега относно начина, по който Нетаняху се справя с войната на Израел в Газа. Те са в ярък контраст с неговата буквална и политическа прегръдка на израелския лидер дни след атаката на бойците на "Хамас" срещу Южен Израел на 7 октомври.

Израел бомбардира Газа от въздуха, наложи обсада и започна сухопътна офанзива като отмъщение за атаката на "Хамас" от 7 октомври, при която според Израел са убити 1200 души и 240 души са били взети за заложници. Здравните власти в Газа казват, че около 18 000 души са били убити от израелските атаки, като 49 500 са ранени.

САЩ са отложили военна сделка с Израел

САЩ са отложили военна сделка с Израел

Мерки за овладяване на насилието

Увеличаващият се брой на жертвите в насилието на Западния бряг, което включва вълна от атаки на израелски заселници срещу палестински жители, подчерта опасенията, че територията, завзета от Израел във война от 1967 г., може да излезе извън контрол.

Палестинците искат Западният бряг да бъде ядрото на независима държава. През последните години Израел значително разшири еврейските селища там, които повечето държави смятат за незаконни.

Израел оспорва това и се позовава на исторически и библейски връзки със земята.

Израел не иска да остане за постоянно в Газа

Израел не иска да остане за постоянно в Газа

Отворен е за обсъждане на алтернативи кой ще контролира територията