Министерството на здравеопазването на Газа, контролирано от Хамас, съобщи, че 15 899 души са били убити в ивицата Газа от началото на военната кампания на Израел в отговор на нападението от 7 октомври, цитирано от Би Би Си.

Според тях 349 души са били убити за последното денонощие в резултат на израелскиte удари.

70% от загиналите са жени и деца, каза министерството (единственият официален източник на информация за броя на жертвите в Газа).

С напредването на израелската армия нарастват призивите - особено от нейния основен съюзник, Съединените щати - да се осигури повече защита на цивилните. Стотици хиляди хора намериха убежище в Хан Юнис, бягайки от боевете в северната част на анклава, където се проведе началната фаза на израелската операция.

Израел твърди, че е взел мерки за предупреждение на населението, включително публикуване на онлайн карти на Газа, показващи райони за евакуация и къде да отидат. Това е сложна система - районът е разделен на блокове - и жителите казват, че достъпът до информация е труден поради ограничена интернет услуга и прекъсвания на електрозахранването.

С масовия недостиг на основни продукти и ограничените доставки на хуманитарна помощ не е ясно дали районите, предназначени за убежища от израелската армия, ще могат да приемат и обезпечат нови вълни от разселени жители.

Сухопътната офанзива на Израел вече обхваща цяла Газа

Сухопътната офанзива на Израел вече обхваща цяла Газа

Израелската армия нареди на жителите на анклава да се евакуират на юг