Най-малко 11 палестинци са били убити по време на няколкодневна акция на израелски войници в бежанския лагер Дженин в окупирания Западен бряг, съобщиха в четвъртък палестинските здравни власти на фона на съобщения за стрелба, стотици арести и ограничен достъп до болницата, предава "Ройтерс".

Млад мъж почина от раните си в четвъртък сутринта в резултат на израелската операция в северния град на Западния бряг, която започна по-рано през седмицата, съобщи палестинското министерство на здравеопазването. Двама други палестинци са били убити през нощта, се добавя.

Израелските сили са претърсили стотици комплекси и са разпитали стотици заподозрени от началото на операцията на 12 декември, се казва в изявление на военните. В него се казва, че армията е демонтирали шест лаборатории за експлозиви, подземни тунелни шахти и взривни устройства.

От началото на нападението в сутринта на 12 декември израелските сили са арестували стотици граждани, като мнозинството от тях след това са освободени, съобщи палестинска затворническа група.

Израел не позволява на линейки да влизат в лагера, за да транспортират пациенти, каза Махмуд Ал-Саади, директор на Палестинския червен полумесец в Дженин, пред Ройтерс.

"Имаме шест линейки, но не можем дори да стигнем до пациентите, които трябва да бъдат транспортирани до болницата, някои от които се нуждаят от диализа", каза Ал-Саади.

"Армията не ни позволи да влезем", въпреки опитите да се координираме с Червения кръст и агенцията на ООН за палестинска помощ, каза той, добавяйки, че войници също са били разположени пред правителствената болница в Дженин.

Четирима израелски войници са били леко ранени от контролирани експлозии и приятелски огън, се казва в изявлението на военните. Войници окупираха джамия, където се чуват спорадични изстрели в далечината, показва видео, разпространено в социалните медии. 

Запитани за смъртните случаи на палестинци и съобщенията за войници, спиращи линейки, достигащи до болните, военните потвърдиха "продължаваща антитерористична дейност" в града и казаха, че повече подробности ще бъдат предоставени след края на дейността.

Стремежът на Израел да разшири селищата на Западния бряг, обяснен

Стремежът на Израел да разшири селищата на Западния бряг, обяснен

Израел се основава на исторически, религиозни и политически аргументи за законността на селищата

Преди последната операция палестинското министерство на здравеопазването съобщи, че 275 палестинци са били убити на Западния бряг след нападението на 7 октомври от ислямисткото движение "Хамас", което уби около 1200 израелци.

Увеличаващият се брой на жертвите в насилието на Западния бряг, което включва вълна от атаки на израелски заселници срещу палестински жители, подчерта опасенията, че територията, завзета от Израел във война от 1967 г., може да излезе извън контрол.

Палестинците искат Западният бряг да бъде ядрото на независима държава. През последните години Израел значително разшири еврейските селища там, които повечето държави смятат за незаконни. Израел оспорва това и се позовава на исторически и библейски връзки със земята.

Русия убедена, че Западът не иска палестинска държава

Русия убедена, че Западът не иска палестинска държава

Западът и Израел били против обединението на Газа със Западния бряг