Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен подкрепи санкции срещу радикални израелски заселници, отговорни за нападенията срещу палестинци на Западния бряг, съобщи "Би Би Си".

"Увеличаването на насилието от страна на екстремистки заселници причинява огромно страдание на палестинците. Това подкопава перспективите за траен мир и може допълнително да изостри регионалната нестабилност", каза тя. "Аз подкрепям налагането на санкции срещу замесените в атаките на Западния бряг. Те трябва да носят отговорност. Това насилие няма нищо общо с борбата срещу "Хамас" и трябва да спре."

По-рано върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел заяви, че ЕС може да наложи санкции срещу агресивни заселници на Западния бряг.

"Това нарастващо насилие от страна на радикални заселници, които безразборно тероризират невинни палестинци, разрушавайки домовете им и понякога обществени сгради, финансирани от Европейския съюз, е много тревожно за нас", каза той.

Подобни мерки изискват единодушната подкрепа на 27-те държави-членки на ЕС, но има различия в рамките на блока. Някои страни декларираха готовност да въведат ограничения едностранно, без да чакат общо решение.

Миналата седмица САЩ заявиха, че ще отказват визи на заселници, които са участвали в насилието. Великобритания също планира да наложи санкции срещу тях.

Многобройни резолюции на ООН и преобладаващото международно мнение твърдят, че израелските селища на Западния бряг, Източен Йерусалим и Голанските възвишения са нарушение на международното право, включително резолюции на Съвета за сигурност на ООН от 1979, 1980, и 2016 г.

Резолюция 446 на Съвета за сигурност на ООН се позовава на Четвъртата Женевска конвенция като приложим международен правен инструмент и призовава Израел да се въздържа от прехвърляне на собственото си население в териториите или промяна на демографския им състав .

Резолюция 2334 на Съвета за сигурност на ООН , която беше приета с 14-0 при гласуване на Съединените щати, обяви, че заселническата дейност на Израел в окупираните палестински територии, включително Източен Йерусалим , "няма правна валидност и представлява грубо нарушение на международното право" и поиска  Израел "незабавно и напълно преустановява всички заселнически дейности". 

Австралия, Нова Зеландия и Канада зоват за спиране на огъня в ивицата Газа

Австралия, Нова Зеландия и Канада зоват за спиране на огъня в ивицата Газа

Те настояват и за удължаване на хуманитарната пауза