САЩ наложиха вето на Съвета за сигурност на ООН при гласуване на резолюция, призоваваща за незабавно хуманитарно прекратяване на огъня в Газа.

Обединеното кралство се въздържа при гласуването.

САЩ обвиниха "Хамас" за отказа му да спази споразумението за освобождаване на млади жени заложници и неуспеха на ООН да осъди атаките на групировката срещу Израел за решението си да наложи вето на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, призоваваща за прекратяване на огъня в Газа.

Робърт Ууд, заместник-посланик на САЩ в ООН, току-що каза на Съвета, че прекратяването на огъня ще "посади семената за следващата война".

Всички наши препоръки бяха пренебрегнати. И резултатът от този прибързан процес беше небалансирана резолюция, която беше отделена от реалността. Тя нямаше да придвижи иглата напред на земята по никакъв конкретен начин, посочи Робърт Ууд.

Израелският посланик в ООН: Мирът е възможен, само когато "Хамас" бъде унищожен

Израелският посланик в ООН: Мирът е възможен, само когато "Хамас" бъде унищожен

Визия за Близкия изток

Все още не можем да разберем защо авторите на резолюцията отказаха да включат език, осъждащ ужасяващата терористична атака на "Хамас" срещу Израел, атака, която уби над 1200 души, жени, деца, възрастни хора, хора от различни националности, изгорени живи, застреляни, подложени на неприличен сексуален акт насилие.

ЕС обяви двама командири от "Хамас" за терористи

ЕС обяви двама командири от "Хамас" за терористи

Това решение е част от отговора на Европейския съюз

Много сме разочаровани, че за жертвите на тези отвратителни действия авторите на резолюцията не изразиха съболезнованията си или осъдиха убийствата им. Това е неразбираемо. Няма и осъждане на сексуалното насилие, отприщено от "Хамас" на 7 октомври, обобщи представителят на САЩ.