Кремъл заяви в сряда, че е твърде рано да се коментира подробно "плана за победа" на украинския президент Володимир Зеленски, но Киев трябва да "изтрезнее" и да осъзнае безсмислието на политиките, които следва, предава "Ройтерс".

Зеленски представи в сряда своя "план за победа" от пет точки, който според него призовава за безусловна покана за Киев да се присъедини към НАТО и пакет за стратегическо неядрено възпиране за Украйна, наред с други неща.

Обръщайки се към парламента, украинският лидер каза, че е възможно да се прекрати конфликтът с Русия не по-късно от следващата година, ако неговият план бъде изпълнен сега.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че украинският план вероятно е "камуфлажен" план на САЩ, който според него е за използване на Киев за борба срещу Русия "до последния украинец".

"Но там може да има различен план, който може да бъде наистина мирен, ако режимът в Киев  осъзнае безсмислието на политиката, която следва, и осъзнае необходимостта от изтрезняване и осъзнаване на причините, довели до този конфликт, ", каза Песков.

Русия остава твърдо против присъединяването на Украйна към НАТО.

За два месеца Русия е превзела 5,5 пъти повече украинска територия, отколкото през 2023 г.

За два месеца Русия е превзела 5,5 пъти повече украинска територия, отколкото през 2023 г.

За деветте месеца на 2024 г. Москва е превзела 1559 квадратни метра. км.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова също коментира речта на Зеленски във Върховната Рада, в която той представи своя "план за победа".

За разлика от Песков, Захарова на брифинг за пресата анализира точка по точка плана на Зеленски.

"Следващата точка е укрепването на украинската отбрана. Зеленски ще постигне това, както каза, с целенасочени операции на определени места. Защо се срамувахте да посочите точно тези места? Как иска да постигне това? Чрез нанасяне на щети на руската авиация заедно с партньори. Тоест тласка НАТО към директен конфликт с нашата страна и отново настоява да получи разрешение за използване на далекобойни оръжия на руска територия, разбирайки напълно, поне тези, които са му писали тези песнопения, са разбрали до какво ще доведе това, защото съответните изявления на руското ръководство бяха направени буквално преди седмица".

Шолц: Трябва да помогнем на Украйна, но и да търсим начини за прекратяване на войната

Шолц: Трябва да помогнем на Украйна, но и да търсим начини за прекратяване на войната

В тази връзка Шолц потвърди готовността си да разговаря с Владимир Путин