Руското министерство на правосъдието добави защитника на правата на човека Павел Чиков и блогъра Иля Варламов към списъка си с чуждестранни агенти.

Списъкът на чуждестранните агенти на уебсайта на министерството беше актуализиран в четвъртък вечерта.

Според министерството Чиков е разпространявал невярна информация за взетите решения и провежданата политика от властите и е "участвал в създаването и разпространението на материали за чужди агенти сред неограничен брой хора".

"Варламов е разпространявал невярна информация за решенията и политиките, приети от държавните органи, и е получавал подкрепа от чуждестранни източници", обяснява министерството в прессъобщение.

Освен това Министерството на правосъдието включи в регистъра политолога Руслан Айсин, журналиста Богдан Бакалейко и активистката Светлана Лада-Рус.

Чиков е адвокат, ръководител на сдружението за защита на правата на човека "Агора". През септември миналата година, след обявяването на мобилизацията, организацията създаде гореща телефонна линия за новобранци и военнослужещи.

Лондон: Кремъл забранява на държавните служители да пътуват в чужбина, за да не избягат

Лондон: Кремъл забранява на държавните служители да пътуват в чужбина, за да не избягат

Възможно е ограниченията да бъдат затегнати за все по-голям брой служители в публичния сектор

Адвокатите на "Агора" помагат за оспорване на незаконни решения за мобилизация и други нарушения, извършени от властите във връзка с военни действия.

Иля Варламов е популярен блогър, с над 4 милиона абонати в YouTube. През 2017 г. на Варламов е забранено да влиза в Украйна до 2021 г. заради посещение на Крим без разрешение от украинските власти, където според съобщенията по това време живее бабата на блогъра. Варламов активно се противопоставя на войната.

В списъка попаднаха още Светлана Лада-Рус (Пеунова), политологът Руслан Айсин, бившият журналист от "Дождь" Богдан Бакалейко и сдружението "Парни плюс"/"Парни+".

В списъка са включени още икономистът Сергей Гуриев, политикът Генадий Гудков, бивш ръководител на "Яндекс нюз", Лев Гершензон, фема-активистката Ника Уадууд, журналистът Даниил Губарев, както и фондовете "Свободна Бурятия" и "Световна дива природа".

През февруари журналистът Андрей Лошак, историкът Андрей Зубов, певицата Земфира, политикът Дмитрий Гудков, блогърът Николай Соболев, ръководителят на фондация "Насилие.нет".

ISW: Мария Захарова намекна за борба между елитите в Кремъл

ISW: Мария Захарова намекна за борба между елитите в Кремъл

Пригожин преструктурира ЧВК "Вагнер" в твърдолинейна елитна военна организация

От 1 декември 2022 г. в Русия е в сила нов закон "За контрол на дейността на лица, намиращи се под чуждо влияние". Той позволява всеки, който от гледна точка на властите е попаднал под "чуждо влияние", да бъде признат за "чуждестранен агент".

Сега дори не е необходимо да се установява фактът на чуждестранно финансиране.