Украйна не може да си върне Кримския полуостров, въпреки че Русия го присвои чрез анексиране. Това коментира чешкият президент Милош Земан, цитиран от „Ройтерс”.

Русия анексира Крим, който включва стратегическото пристанище Севастопол, където руският Черноморски флот е базиран, през 2014 г., предизвиквайки Европейския съюз и САЩ де наложат икономически и политически санкции срещу различни руски компании и официални лица.

Земан се е изказвал срещу санкциите на ЕС и редовно е изразявал проруски позиции. Той беше единственият западен държавен ръководител, присъствал през май 2015 г. на тържествата в Москва по случай 70 години от края на Втората световна война.

„Анексирането означава нарушаване на международните споразумения и е без съмнение, че споразуменията, гарантиращи териториалната цялост на Украйна, бяха нарушени”, изтъква Земан в отговор на въпрос на читател, публикуван от сайта www.parlamentnilisty.cz.

„От друга страна, аз съм съгласен с вас, че (съветският държавен ръководител Никита) Хрушчов направи непростимо глупаво нещо и политици по света признават днес, че Крим не може да бъде върнат на Украйна”, посочва Земан. Той не уточнява кои са тези политици.  

Хрушчов даде Крим на Украйна, тогава част от СССР, през 1954 г.

Чешкото правителство, което има важната дума във външната политика на страната, поддържа общата позиция на Европейския съюз по отношение на санкциите срещу Русия.

САЩ разшириха санкциите си срещу Русия заради анексирането на Крим на 1 септември, добавяйки десетки хора и компании, някои от тях участващи в изграждането на струващия много милиарди долари мост, свързващ директно Русия с полуострова.