Кримските татари, малцинствена мюсюлманска група, възпротивяваща се на анексията на полуостров Крим от Русия, заклеймиха новата вълна от репресии, след като руски спецчасти са нахлули в домове и са обвинили четирима за тероризъм, съобщава "Франс прес".  

„Нова вълна от репресии започна в Крим срещу кримските татари”, се посочва в изявление на Меджлиса, управителното тяло на татарите.  

Кримски прокурори са заявили, че руската тайна служба ФСБ е задържала четирима по подозрение в организирането и участието в радикалната ислямистка партия Хизб ут-Тахрир.

Адвокатът, представляващ арестуваните мъже, Емил Куртбединов, заявил пред „Франс прес”, че на всички четирима мъже вече са им били повдигнати обвинения за организирането или присъединяването към терористична групировка, за които те могат да лежат до 20 години в затвора.

Хизб ут-Тахрир (Партия на освобождението) има за цел да възстанови Халифата – панислямска държава, основана на шериата, връщайки се до средновековната епоха, като тя е забранена в Русия от 2003 г. насам.  

След анексирането на Крим през март 2014 г. Русия предприе крути мерки срещу татарите, местна етническа група, която съставлява около 13 процента от населението на полуострова, голяма част от което се опълчва против управлението на Москва.

ФСБ са нахлули в 12 жилища, конфискувайки компютри и други електронни устройства, разкри Заир Смедля.

Полицейските акции са станали на територията на целия полуостров, включително около черноморските курортни градове Ялта и Алуща.

Спецчастите са задържали 12 души за разпит, осем от които по-късно са били освободени, уточни Смедля.

По време на акциите спецовете са счупили прозорците на къща, в която спели деца.

Украинското външно министерство осъди „политическата репресия” срещу кримските татари, които украинските власти определят като украински граждани, и настояха за тяхното незабавно освобождаване.

Главният прокурор на Крим Наталия Поклонская заявила пред прокремълската новинарска агенция „Криминформ”, че задържаните „не са татари, те са терористична организация. Ние не разделяме хората въз основа на техния етнически произход”.

Сред задържаните е Емир-Юсеин Куку, член на правозащитна организация, която издирва татари, които са изчезнали на полуострова след анексирането му.

Също така е задържан етнически руснак, който е приел исляма.