Изпълнителният директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева заяви, че отново ще се фокусира към сериозните глобални предизвикателства, съобщава "Ройтерс".

Тя изрази позицията си, след като изпълнителният съвет на МВФ счете за необосновани твърденията, че като главен изпълнителен директор в Световната банка българката е била замесена в манипулиране на данни за доклада "Да правиш бизнес"(Doing Business) от 2018 г. в полза на Китай.

Имаме да се борим с тежки проблеми и е необходимо институцията да заеме твърда позиция в служба на членовете си, подчерта Георгиева. Тя съобщи, че възнамерява да се срещне със служителите на Фонда следващия понеделник - след първата седмица от годишните срещи на МВФ и Световната банка.

Управата на МВФ: Кристалина Георгиева остава начело на фонда

Управата на МВФ: Кристалина Георгиева остава начело на фонда

Управителният съвет на потвърждава "пълното си доверие" към нея...

Георгиева изрази опасенията си, че задълбочаващото се разминаване между икономическото представяне на развитите и развиващите се икономики може да застраши световното възстановяване от пандемията от коронавирус.

На въпрос дали доверието в МВФ е пострадало от сагата около доклада, директорът на Фонда подчерта, че предполагаемото манипулиране на данни е свързано с конкретен продукт на Световната банка - класацията "Да правиш бизнес" (Doing Business), към която и в миналото са отправяни критики. Георгиева бе категорична, че има "абсолютно пълно доверие" в достоверността на данните на МВФ.

Мисля, че ще бъдем съдени по работата ни като цяло, отбеляза тя. По нейни думи отговорът, получен за публикувания вчера доклад "Световни икономически перспективи" и ангажиментите й към организации на гражданското общество и представители на правителствата отразяват факта, че се запазва "силната, изграждана с десетилетия основа на доверието" в МВФ.

Световната банка спира докладите на Doing Business заради манипулации

Световната банка спира докладите на Doing Business заради манипулации

Кристалина Георгиева и Симеон Дянков са сред главните герои