Русия критикуваше много политиката на Вашингтон по време на двата мандата на президента Барак Обама, но това не беше лично. Това обяви Кремъл, докато обвинява САЩ за най-лошите отношения от края на Студената война между двете страни, съобщава "Франс прес".

"Вярно е, че по време на управлението на Обама нашите отношения сериозно се влошиха на всички равнища", коментира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в последния пълен работен ден на Обама като държавен глава на САЩ преди Доналд Тръмп да встъпи в длъжност в петък.

САЩ ни върнаха в Студената война, критикува Москва

САЩ ни върнаха в Студената война, критикува Москва

Резултатите са плачевни

"В продължение на много години, през последното десетилетие, САЩ нееднократно провеждаха по-скоро враждебни действия към нашата страна", изтъкна Песков пред журналисти.

Той споменал американския протиракетен щит в Европа и "агресивното поведение на службите за сигурност към Русия".

Той също така посочил финансирането на неправителствени организации в Русия, които се "занимават с политическа дейност" на фона на дългогодишните разногласия между двете световни сили.

Обама беше редовен предмет на расистки атаки в Русия, включително прокремълски руски депутат публикува в "Туитър" колаж, поставящ го до банан, въпреки че Песков подчерта, че руски официални лица са се въздържали от лични нападки, припомня обаче "Франс прес".