Масова акция „Форум за национално единство" провежда днес в Киев Партията на регионите в Украйна заедно с младежкия си съюз, съобщават организаторите на акцията.

Целта на форума е да се подкрепи управляващата коалиция в парламента и да се осуетят „антиконституционните планове на опозицята".  

На Европейския площад в Киев са поканени лидери на политически партии, обществени организации, личности от научните и културните среди.

Партията на регионите, оглавявана от премиера Виктор Янукович, призова киевчани да се присъединят. 

В Украинския дом на същия площад ще се проведе първото заседание на Комитета за национално спасение, който възобнови дейността си по инициатива на опозицията.

Припомняме, че през през последната седмица партиите на Виктор Юшченко и Юлия Тимошенко полагат усилия да лишат от кворум Върховната рада, с което ще я поставят извън закона.  

Според неофициална информация указът за разпускане на украинския парламент вече е написан от президента Юшченко.

Припомняме, че вчера украинският президент се обърна към депутатите с послание, в което нарече парламентарното мнозинстнво антиконституционно. 

"Конституцията определя ясни времеви рамки за формрането на коалиция и нейния характер - но основата на парламентарни фракции, а не на индивидуално или групово членство." - се казва още в обръщението на Янукович.