Емерсън Мнангагва се закле като президент на Зимбабве пред хиляди тържествуващи привърженици на националния стадион в столицата Хараре, с което се сложи официален край на 37-годишното управление на Робърт Мугабе, съобщава "Ройтерс".

Полагайки клетва, 75-годишният бивш началник на силите за сигурност на Зимбабве, известен с прякора "Крокодила", обеща да работи съгласно разпоредбите на конституцията на бившата британска колония и да защитава правата на всички 16 млн. граждани на Зимбабве.

Президентът на Зимбабве Робърт Мугабе подаде оставка
Обновена

Президентът на Зимбабве Робърт Мугабе подаде оставка

С това решение се слага 37-годишното управление на Мугабе

Въпреки че повечето зимбабвийци отпразнуваха оттеглянето от властта на 93-годишния Мугабе, при чието управление страната се срина към бедност и деспотизъм, а преди това беше една от най-добре развиващите се страни в Африка, някои се притесняват за бъдещето при управлението на Мнангагва.

По-конкретно те търсят отговор за ролята му в т. нар. кланета Гукурахунди в Матабелеланд през 1983 г., когато приблизително 20 хил. души са били убити при репресии срещу опонентите на Мугабе от обучената от Северна Корея Пета бригада.

Мнангагва отрече каквото и да е участие в зверствата и след завръщането си в Зимбабве, след като две седмици се укриваше в Южна Африка, проповядва демокрация, толерантност и уважение към върховенството на закона.

Срещу политически реваншизъм се обяви бъдещият президент на Зимбабве

Срещу политически реваншизъм се обяви бъдещият президент на Зимбабве

Уволненият от Мугабе вицепрезидент Мнангагва поема властта

"Хората си казаха думата. Глас народен, глас Божи", подчерта той пред хиляди поддръжници в сряда в централата на неговата управляваща партия ЗАНУ-ПФ.

Въпреки това грубото отношение на армията към верни на Мугабе - бившият финансов министър Игнатий Чомбо беше хоспитализиран заради побои във военен арест, разкри неговия адвокат - не успокои притесненията относно реалните възгледи на Мнангагва за демокрацията.

"Това беше много брутален и драконовски начин за справяне с противниците", изтъкна адвокатът на Чомбо.

Мугабе, най-възрастният действащ държавен глава, подаде оставка във вторник, след като парламентът започна процедура по импийчмънт срещу него, седмица след като армията взе властта.

Мнангагва увери Мугабе, че той и неговото семейство ще бъдат на сигурно място в Зимбабве, когато двамата са говорили за първи път, откакто Мнангагва се завърна у дома тази седмица.