Американските имиграционни власти са арестували и се готвят да депортират 199 иракски имигранти, повечето от района на Детройт, като това е станало през последните три седмици, след като Ирак се съгласи да приеме депортираните като част от споразумението, което извади страната от забранителния списък с държави на Тръмп за пътуване в САЩ, съобщиха властите, цитирани от "Ройтерс".

В района на Детройт 114 иракски граждани са били арестувани през уикенда и 85 в останалата част на страната през последните няколко седмици, уточниха американските имиграционни власти.

Действията на властите идват като част от усилията на администрацията на Тръмп да засили мерките срещу имигрантите и да накара страните, които се съпротивляваха в миналото, да приемат обратно техни граждани, които са били депортирани от САЩ.

Крутите мерки срещу иракските имигранти следват решението на американското правителство да извади Ирак от списъка с мюсюлмански страни, към които е насочена ревизираната версия на временната забрана на Тръмп за пътуване, издадена през март.

Преобладаващото мнозинство от арестуваните имат присъди за престъпления, включително убийство, изнасилване, насилие, отвличане, кражба с взлом, наркотрафик, оръжейни нарушения и др.

Десетки иракски халдейски католици в Детройт са сред засегнатите от действията на властите, някои от които се опасяват, че ще бъдат убити, ако бъдат депортирани в родната си страна.