Сенаторът от Тексас Тед Круз, ултраконсерватор и герой на дяснорадикалното Чаено парти, победи милиардера Доналд Тръмп в първичните избори на Републиканската партия в щата Уисконсин, съобщава в. „Ню Йорк таймс”.

При преброени почти 100% от гласовете, Круз получава 48,3%, докато Тръмп взима 35,1%. Губернаторът на щата Охайо Джон Кейсик остава трети с 14,1 процента от гласовете.

По този начин в Уисконсин по-голямата част от 42-та делегати на конгреса на републиканците, на който ще бъде определена номинацията на партията за президент на САЩ, отиват за победителя. Резултатът на Круз обаче няма да му позволи да догони Доналд Тръмп, който има значителна преднина в броя делегати. Той обаче може да попречи на Тръмп да достигне абсолютното мнозинство от 1237 делегати, които ще му осигурят спечелване на републиканската президентска кандидатура преди конгреса в Кливлънд през юли. 

При демократите сенаторът от Върмонт Бърни Сандърс спечели вътрешнопартийните избори в Уисконсин с 56,5% от гласовете срещу 43,2% за Хилари Клинтън.

Последните вътрешнопартийни избори на Демократическата партия бяха спечелени от Бърни Сандърс. Той спечели изборите в шест от седемте щата през последните две седмици. Сандърс спечели и съседните на Уисконсин щати Минесота и Мичиган.

Сандърс обаче изостава значително зад Клинтън по общ брой делегати за конгреса на демократите, спечелени досега. 

За следващите първични избори в щата Ню Йорк на 19 април и в още пет щата, включително Пенсилвания (на 26 април) според социологическите проучвания фаворити са Хилари Клинтън и Доналд Тръмп.