Президентът на Куба Раул Кастро заяви, че е склонен на преговори с Вашингтон по всички теми, включително човешки права, политически затворници и свобода на медиите, съобщи БиБиСи.

Изявлението на лидера се случва едва часове, след като американският президент Барак Обама коментира, че Куба трябва да направи още една сериозна стъпка напред по пътя към демокрацията, ако иска подобрение в отношенията между двете страни.

Припомняме, преди дни държавният глава на САЩ отмени ограниченията за парични преводи в Куба и за пътуване до острова на американски граждани от кубински произход.

Ден след това бившият лидер на Куба Фидел Кастро заяви, че стореното от САЩ е крайно недостатъчно и то остава без промяна наложеното търговско ембарго на страната.

По време на среща на Америките, която се провежда във Венецуела, Раул Кастро отбеляза, че е готов на всякакви разговори, стига да се състоят при равнопоставеност на двете страни.

Барак Обама, който се очаква да вземе участие на срещата, коментира, че иска да види дали Куба е склонна на промяна, която да има за резултат подобрение в отношенията със САЩ. Не очакваме промяната да стане за една нощ, отбеляза той, но се надяваме да видим, че Куба сигнализира, че е заинтересована от нея, отбеляза още президентът на САЩ.