Мигел Диас-Канел беше избран за президент на Куба, наследявайки брата на дългогодишния диктатор Фидел Кастро - Раул.

Кубинското национално събрание на народната власт (парламента) номинира 57-годишния Диас-Канел по-рано като единствен кандидат да ръководи страната, съобщава "Ройтерс".

Куба официално предложи Мигел Диас-Канел за президент

Куба официално предложи Мигел Диас-Канел за президент

Парламентът на страната ще гласува заместника на Раул Кастро

Диас-Канел преди това е бил първи вицепрезидент на Държавния съвет и на Съвета на министрите, както и министър на висшето образование.

Новият президент заменя 86-годишния Раул Кастро, който се оттегля след два 5-годишни мандата. Брат му Фидел беше премиер и президент от 1959 г. до 2006 г.

Новият президент на Куба направи първата си реч като държавен глава пред Народното събрание, като тя беше предавана по държавната телевизия. Той се зарече да продължи социалистическата революция, водена от предшествениците му Фидел и Раул Кастро, но също така и да продължи икономическите реформи, предприети от Раул Кастро.

"Мандатът, даден от народа на този законодателен орган, е да продължи Кубинската революция в този решаващ исторически момент, който ще бъде белязан от това, което трябва да направим, за да приложим икономическия модел", въведен от Кастро.

По думите му, държавното ръководство не може да забрави "за миг" ангажимента си към кубинския народ.

Раул Кастро е седял на първия ред в пленарната зала, като леко се люлеел напред и назад на стола си и от време на време сякаш е кимал одобрително.

За първи път от близо шест десетилетия лидерът на страната няма да бъде от фамилия Кастро. Раул Кастро обаче остава председател на Комунистическата партия, което е очевиден знак, че с избирането на Канел Кастро и приближените му се опитват да гарантират дългосрочното оцеляване на една от последните комунистически държави в света. 

Все пак изборът бележи нова глава от историята на комунистическата държава.

Повечето кубинци познават досегашния вицепрезидент като нехаризматична фигура, който доскоро беше толкова неизвестен на кубинската общественост, че практически отсъстваше от полезрението ѝ. Този имидж се промени леко през тази година, след като държавните медии все повече насочваха вниманието към него, включително към негови коментари пред медиите през миналия месец, които включваха обещанието му да направи правителството на Куба по-отговорно към хората. Въпреки това Канел е отдавнашен апаратчик на Комунистическата партия и не се очаква да предприеме някакви действително смели реформи или резки промени. 

Куба избира президент

Куба избира президент

За първи път от близо шест десетилетия няма да бъде от фамилия Кастро

Две години след поемането на властта от болния си брат през 2006 г., Раул Кастро предприе редица реформи, които разшириха частния сектор на Куба до близо 600 хил. души и позволиха на гражданите повече свобода да пътуват и по-голям достъп до информация. Той не успя да се справи с непродуктивните и силно субсидирани държавни предприятия, които заедно с бюрокрацията по съветски тертип, дават работа на трима на всеки четирима кубинци.

Държавните заплати са 30 долара на месец средно, което не позволява на работниците да изхранват семействата си и те често са зависими от корупция или от паричните преводи на роднини, работещи в чужбина.