Националният парламент на Куба днес ще избере нов президент на страната. Наследникът на Раул Кастро ще бъде обявен на следващия ден, информира АП.

Необичайната двудневна процедура ще приключи с избирането на президент, който за първи път от близо шест десетилетия няма да бъде от фамилия Кастро.

За първи път от десетилетия Куба избира президент извън фамилията Кастро

За първи път от десетилетия Куба избира президент извън фамилията Кастро

Повече от 8 милиона кубинци са призовани да изберат 605 депутати

Парламентът обикновено избира лидер в рамките на един ден. Гласуването почти винаги е анонимно.

Вестникът на Комунистическата партия "Гранма" пише, че парламентът ще се събере в 09,00 часа местно време и ще избере лидери на законодателния орган преди да пристъпи към гласуване на президент и други членове на Държавния съвет - най-важният политически орган в страната. "Гранма" допълва, че държавната телевизия ще излъчва на живо "най-важните моменти".

Тайният вот ще бъде преброен от Националната избирателна комисия. Резултатите ще бъдат съобщени в четвъртък, допълва изданието.

Новият президент ще замени 86-годишния Раул Кастро, който се оттегля след два 5-годишни мандата. Брат му Фидел беше премиер и президент от 1959 г. до 2006 г.

57-годишният вицепрезидент Мигел Диас-Канел - инженер, който преди е служил като министър на образованието, е фаворит да замени Раул Кастро.

Но конституцията позволява всеки един член в 605-местния законодателен орган да бъде избран за ръководител на Държавния съвет.