За първи път от десетилетия Куба ще избере президент извън фамилията Кастро, съобщава ДПА.

На 11 март (неделя) в островната държава ще се проведат парламентарни и местни избори. Президентът Раул Кастро няма да търси нов мандат. Новият държавен глава ще бъде избран от законодателния орган.

По време на еднопартийните избори агитацията и предизборните мероприятия са забранени, въпреки това се очаква висока избирателна активност - над 95%. Кандидатите са от Комунистическата партия или "нечленуващи" в професионални организации.

Единственият признак, че Куба провежда избори са снимките и биографиите на кандидатите, които са изложени на обществени места. Самите кандидати тихомълком посещават районите и работните места, за да се срещнат с хората.

Повече от 8 милиона кубинци са призовани да изберат 605 депутати и 1 265 делегати в 15 провинциални парламента.

Интересът към изборите е по-голям от обичайното, тъй като новият състав на парламента ще се събере на 19 април, за да избере наследник на 86-годишния Раул Кастро.

Новият държавен глава се очаква да бъде първият, който е извън семейство Кастро, които управляват страната от революцията през 1959 г. След Фидел управлението пое Раул Кастро през 2008 г. 8 г. по-късно Фидел почина на 90-годишна възраст.

Раул Кастро обяви миналата година, че няма да се кандидатира за трети мандат. Наследникът му се очаква да бъде 57-годишният вицепрезидент Мигел Диас-Канел - инженер, който преди е служил като министър на образованието.