Кубинският президент Мигел Диас-Канел заяви в понеделник, че посолството на САЩ в Хавана се опитва по всякакъв начин да подкопае реда в страната, но правителството му ще може да устои на подобни действия, съобщи АП.

"Посолството на САЩ в Куба е ревностно в срамното си намерение да подкопае вътрешния ред в страната ни. Изправени пред подобно поведение, ние няма да останем настрана. Както в много години на борба, ние имаме силна решимост да се изправим срещу тях и осъждаме действията им", написа държавният глава в "Туитър". Според властите на Острова на свободата американски дипломатически представители се срещат с противници на кубинската революция и им оказват техническа и финансова подкрепа.

КНДР обвини САЩ за протестите в Куба

КНДР обвини САЩ за протестите в Куба

За четвърти път

На 11 юли държавната телевизия на Куба съобщи, че в няколко града са избухнали бунтове, участниците в които претарашили редица магазини. В отговор Диас-Канел призова защитниците на Кубинската революция да излязат на улицата, за да предотвратят провокации срещу властите.

Според официални данни много привърженици на правителството са били ранени при сблъсъци с протестиращите. Кубинските власти обвиниха САЩ за организирането на бунтовете.

Опозицията обяви, че властите в Хавана не могат да се справят с осигуряването на необходимите стоки за кубинците.