Северна Корея в понеделник осъди САЩ за намеса във вътрешните работи в Куба, която предизвикала антиправителствени демонстрации и вълнения в карибската страна, предаде "Йонхап".

"Намерението на САЩ е било да предизвикат вътрешни вълнения, като влияят на антиправителствените лица и засилват настроенията срещу Куба в световен мащаб, се казва в публикация на министерството на външните работи, публикувана на уебсайта му. САЩ са участвали в задкулисни манипулации на антиправителствени демонстрации и предизвикват вълнение, като стартират нови схеми за санкции срещу страната, се добавя в него.

Това е четвъртият път от 16 юли, когато Северът обвинява САЩ за причиняването на нестабилност в Куба, включително и в столицата Хавана. Северна Корея се стреми да поддържа по-тесни връзки с традиционните си приятелски държави, сред които и Куба, на фона на задънена улица в ядрените преговори с Вашингтон.

Байдън настоя властите в Куба да чуят протестиращите

Байдън настоя властите в Куба да чуят протестиращите

"Ние подкрепяме кубинския народ и неговия ясен призив за свобода"

През април севернокорейският лидер Ким Чен-ун изпрати множество поздравителни послания до кубинския президент Мигел Диас-Канел, в който изрази надежда, че отношенията между двете страни ще се заздравят.

Припомняме, че в края на юли, САЩ добавиха кубинската полиция и двама членове на нейното ръководство към своите санкции. Ограничителни мерки бяха въведени срещу шефа на кубинската национална полиция Оскар Калехас Валкарсе, както и срещу първия му заместник Еди Сиера Ариас.

Американското министерство на финансите уточни, че санкциите са следствие от "действията за потушаване на мирните, продемократични протести в Куба, започнали на 11 юли".

Президентът Джо Байдън прие в Белия дом лидери на кубинската общност в САЩ.

Байдън каза, че е поискал от Държавния департамент и финансовото министерство да го информират как може да се позволят парични преводи от САЩ към Куба без да се облагодетелства кубинското правителство. Той работи също така и по план за осигуряване на безжични комуникации за кубинците.

Куба беше обхваната от масови протести, породени от недоволството срещу авторитарното управление на островната страна.

Те също протестираха срещу правителственото отношение към пандемията на коронавируса и ограничаването на гражданските свободи. Десетки активисти бяха задържани.

САЩ се заемат с репресиите в Куба заради десетките хиляди искащи промяна

САЩ се заемат с репресиите в Куба заради десетките хиляди искащи промяна

Виждат исторически момент и Куба става основен приоритет, както Русия, Китай, Иран и Мадуро във Венецуела

Кубинското правителство обвини за протестите най-вече финансираните от САЩ "контрареволюционери", които експлоатират икономически затруднения, причинени от американските санкции.