Кубинското комунистическо правителство филтрира текстовите съобщения по мобилните телефони за ключови думи като „демокрация” и „човешки права” и след това ги блокира. Това разкриха кубински дисиденти, цитирани от „Ройтерс”.

Разследващ доклад, съставен от блогъра Йоани Санчес и журналиста Рейналдо Ескобар, заключава, че текстови съобщения не успяват да достигнат своите адресати, ако съдържат испанските думи за демокрация, човешки права или гладна стачка, наред с други, както и имената на някои дисиденти.

Елиесер Авила, който е ръководител на младежката група Somos Mas, която е участвала в разследването, уточни, че 30 ключови думи, които са задействали блокажа, са били идентифицирани, но може да има и повече.

„Ние винаги сме смятали, че SMS-ите изчезват, защото доставчикът е крайно некомпетентен, но след това решихме да направим проверка, използвайки думи, които притесняват правителството”, уточнява Авила, допълвайки: „Ние открихме, че не само нас цензурират, ала и цялата страна. Това просто показва колко несигурно и параноично е правителството.”

Не е ясно от колко време се филтрират текстовите съобщения в страната.

Куба многократно е отправяла обвинения към САЩ, че искат да използват телекомуникациите, за да свалят комунистическото правителство от власт, като клейми Санчес и други свои противници като наемници, работещи за Вашингтон.

„Ройтерс” безуспешно са опитали да изпратят съобщения, съдържащи думите „демокрация”, „човешки права”, „Somos Mas” и Йоани Санчес. Други съобщения, съдържащи испанската дума за „протест”, са били успешно изпратени. Съобщенията, които не са достигнали до адресатите си, са показвали „изпратено” на телефоните на потребителите.

Модерните телекомуникации навлязоха с голямо закъснение в Куба, след като правителството разреши мобилните телефони чак през 2008 г., а достъп до безжичен интернет е разрешен през миналата година. В интернет властите блокират сайтове на дисиденти и медии, които те смятат, че са финансирани от САЩ, но позволяват работата на сайтове на критични вестници като El Nuevo и El Pais.

Понастоящем има около 3 млн. действащи сим карти, поддържани от местния доставчик CubaCell, който е част от ETECSA.

Въпреки усилията на администрацията на американския президент Барак Обама да свърже американски интернет доставчици със страната като част от разведряването между двете страни, започнало през декември 2014 г., кубинските власти изглеждат по-заинтересовани да работят с Русия по отношение на киберсигурността, докато Китай доставя комуникационните технологии на Карибския остров.

Експерти смятат, че между 25 и 30 процента от населението на Куба, което наброява около 11,2 млн. души, имат някакъв интернет достъп, главно безжичен, макар че той е рядко използван заради високите цени.

Около 5% от населението се радва на домашен интернет, който изисква специално разрешение от правителството.