Украинският министър на външните работи Дмитрий Кулеба заяви, че Гърция е започнала процеса на прехвърляне на партида бронетранспортьори БМП-1 съветско производство в Киев.

Споразумение за това беше постигнато още през лятото, но трансферът се забави и започна едва сега, потвърди Кулеба на съвместен брифинг с гръцкия външен министър Никос Дендиас, уточни Би Би СИ.

"Много е важно, че дългоочакваната доставка на бронирани пехотни машини БМП-1 от Гърция за Украйна вече започна. Съвсем скоро те ще дойдат в нашата армия и веднага ще засилят бойната готовност и отбранителните способности на страната ни", цитират Кулеба информационните агенции.

Изразявайки благодарност към гръцките власти за оказаната помощ, украинският министър припомни, че в момента руската армия се опитва да парализира украинските системи за поддържане на живота, като нанася удари с дронове по критична инфраструктура. Ето защо най-неотложният проблем на украинското командване е защитата от въздушни удари.

"Гърция знае нашето искане и ще работи по него", увери Кулеба.

Намерението на Гърция да предостави на Украйна няколко десетки БМП-1 беше обявено още през юни, но до средата на септември гърците преговаряха с Германия за условията на замяна на тези стари бронирани машини с по-модерни бронирани машини Marder, произведени в Германия.

Гърция и Германия най-накрая се споразумяха за размяната на 16 септември: Гърция ще даде на Украйна 40 БМП-1, а в замяна ще получи Marders.

БМП-1 (бойна машина на пехотата) е съветски лек танков бронетранспортьор, разработен преди близо 60 години, чието серийно производство е прекратено преди близо 40 години.