Германия да ускори доставките на боеприпаси и да започне да обучава украински пилоти на западни изтребители. За това призова украинският външен министър Дмитро Кулеба в интервю за вестник Bild am Sonntag, цитиран от Reuters.

Недостигът на боеприпаси е главната причина Украйна да не успява в опита си да отблъсне инвазията на Русия, изтъкна Кулеба.

По думите му по време на Мюнхенската конференция по сигурността през февруари германските производители на оръжия са го уверили, че са готови да доставят, но чакат правителството да подпише договорите за това.

"Така че проблемът е в правителството", посочи Кулеба.

Далекобойни ракети и изтребители - темите на Кулеба в Мюнхен

Далекобойни ракети и изтребители - темите на Кулеба в Мюнхен

Мюнхенската конференция по сигурността ще се проведе от 17 до 19 февруари

Според него западните съюзници скоро няма да дадат на Украйна бойните самолети, които тя поиска. Въпреки това украинските пилоти трябва да бъдат обучени и да бъдат готови, когато дойдат самолетите, смята Кулеба.

Ако Германия започне да обучава украински пилоти, това би било "ясно послание за нейната политическа ангажираност", каза още той.

По отношение на битката за Бахмут, който от месеци е основна цел на офанзивата на Русия, Кулеба увери, че Украйна няма да се откаже и ще продължи да защитава града.

"Ако се изтеглим от Бахмут, какво ще промени това? Русия ще превземе Бахмут и след това ще продължи офанзивата си срещу Часов Яр, така че всеки град зад Бахмут може да претърпи същата съдба", изтъкна украинският външен министър.

Той обаче не се ангажира с конкретен отговор колко време украинските сили могат да задържат града, сравнявайки ги с хора, защитаващи къщата си срещу натрапник, който се опитва да ги убие и да вземе всичко.

Украйна в Бахмут печели времето си за контранастъпление

Украйна в Бахмут печели времето си за контранастъпление

Генерал Олександър Сирски отново бе на фронта