Украинският министър на външните работи Дмитрий Кулеба коментира ситуацията с прекратяването на преговорите с Русия, като я сравни с изгорял мач.

Русия предпочита войната пред дипломатическите преговори.

Това заяви украинският външен министър Дмитро Кулеба в ефира на информационен телемаратон.

"Не е имало такъв момент, в който просто да се вдигнем и да спрем преговорите. Преговорите бяха като мач. Първо запалвате кибрит и той гори ярко, силно. Колкото повече гори, толкова по-малък става. И накрая тя изчезва и остава само овъглена запалка, която хвърляте на земята и търкате с крак. Това се случи с преговорите", казва Кулеба.

Още оръжия от САЩ са напът за Украйна, доволен Кулеба

Още оръжия от САЩ са напът за Украйна, доволен Кулеба

Украинският външен министър е разговарял с държавния секретар на САЩ

Кулеба обясни какво е станало ясно след срещата в Истанбул, която е била най-високият етап от преговорите.

"Русия започна драстично да губи апетит за преговори с Украйна", каза Кулеба.

Външният министър заяви, че причините за това все още не са изяснени.

"Всяка седмица виждаме, че има пряка връзка: колкото по-агресивна е Русия на бойното поле, толкова по-малък интерес проявява към преговорите", заяви Кулеба.

Външният министър добави към образното сравнение на преговорите с мач.

Кулеба: Русия изнася крадено украинско зърно за Сирия

Кулеба: Русия изнася крадено украинско зърно за Сирия

Кремъл мародерства за 100 млн. долара

"Ако погледнете картата, украинските градове, които бяха ударени през последните дни, битката за Донбас, за Мариупол, усилията им да се закрепят в Херсон, можете да видите, че Русия избра войната пред преговорите.", подчертава Кулеба.

Както съобщава УНИАН, Руската федерация, където обсадата и бомбардировките на украинските градове продължават въпреки многобройните опити за намиране на дипломатически решения, заяви, че вече е готова за мирен диалог с Киев.

Това не е първото подобно изявление от руска страна в последно време. В частност говорителят на Кремъл и Путин Дмитрий Песков наскоро се оплака, че Киев не иска да разговаря с тях, а още по-рано руското външно министерство заяви, че руско-украинските преговори са се оказали в застой и все още не се провеждат в никакъв формат, "със значителния принос на САЩ".